Miljonstöd till HA-klubbarna – Modo och Björklöven får mest

Publicerad 2020-07-08

Björklöven får drygt 3 miljoner kronor – men ändå inte mest ...

Den hockeyallsvenska finalen ställdes in.

Då får Modo och Björklöven mest pengar från regeringens krisstöd av de hockeyallsvenska klubbarna.

– Det här ger en säkerhet och trygghet, säger Björklövens vd Anders Blomberg.

Följ ämnen

Ishockeyn drabbades hårt när coronakrisen slog till. Slutspel och kval stod för dörren och när det väl ställdes in blev det en smäll både sportsligt och ekonomiskt.

Nu får de hockeyallsvenska klubbarna dela på 17,3 miljoner kronor från regeringens krisstöd på 500 miljoner kronor.

Mest får Modo med hela 5,3 miljoner kronor följt av Björklöven med 3,4 miljoner kronor. Lagen var mitt uppe i en het hockeyallsvensk final när coronapandemin avbröt säsongen.

– I sammanhanget är det bra. Vi hade ju ett större intäktsbortfall efter det som inträffade, men i det hela taget är pengarna vi fick välkomna, säger Björklövens vd Anders Blomberg.

Modo får hela 5,3 miljoner av regeringens krisstöd.

”Inget konstigt”

Ligan skriver på sin hemsida att nyckeln vid fördelningen har varit återstående matcher i slutspelet, det vill säga hur många hemmamatcher som klubbarna gått miste om samt beräknad nettoförlust på de matcherna.

När det kommer till matchserien mellan Björklöven och Modo så hade den första matchen i Umeå hunnit spelas med publik. När nästa match skulle spelas i Örnsköldsvik hade Modo sålt biljetter, men tvingades spela utan publik.

Modo har även en större arena och driver restaurangverksamheten i egen regi, något som ligger till grund för glappet på två miljoner lagen emellan.

– Det är inget konstigt med tanke på att de har en större hall och driver restaurangverksamheten själva. Hade vi haft en större hall hade vi haft ett större intäktsbortfall, säger Anders Blomberg.

Hur mycket hjälper de här pengarna?

– Det är klart att det blir en trygghet framåt sett med tanke på den ovisshet som finns just nu gällande höstens spel. Blir det publik? När kommer vi sätta igång? Det är intäkterna i höst som är osäkra för vår del. Det här ger en säkerhet och trygghet när det kommer till den biten, säger Blomberg.

LÄS VIDARE