Grönborg: ”Dags för ett nytt kapitel i NHL”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

Rikard Grönborg tror på fler europeiska coacher i NHL.

Den senaste tidens negativa rubriker om ligans äldre coacher har satt fart på spekulationerna.

– Det är bara en tidsfråga, säger 51-åringen till kanadensiska Sportsnet.

Den stora sportsajten kallar Rikard Grönborg för den mest kvalificerade coachkandidaten utanför Nordamerika.

De antyder att de senaste veckornas händelser kan göra att svensken har något på gång.

30 procent av ligans spelare är européer och 55 procent av rookieklassen säsongen 2019/2020 kommer från Europa.

– Det visar var trenden går åt. Därför tror jag att det bara är en tidsfråga innan NHL-klubbarna i USA och Kanada sneglar hitåt på några av de utmärkta europeiska coacherna, säger Rikard Grönborg.

”Skulle vara hälsosamt”

När Rikard Grönborg hade meddelat att han skulle sluta som förbundskapten för Tre Kronor efter förra säsongen började spekulationerna om att karriären skulle fortsätta i NHL, han placerades bland annat i Buffalo Sabres och Anaheim Ducks.

– Hockey är hockey. Utmaningen för NHL är att öppna upp för ett nytt kapitel. Att anlita coacher med nya bakgrunder skulle bara vara hälsosamt, säger Rikard Grönborg.

Grönborg coachar i Schweiz nu.
Foto: ANDY MUELLER / BILDBYRÅN
Grönborg coachar i Schweiz nu.
Foto: Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
I går fick New Jerseys John Hynes lämna.

Det nuvarande kontraktet med Zürich i schweiziska NLA är skrivet över två säsonger, enligt tidigare uppgifter på Sportnet har han inte en klausul som gör att han kan lämna för en NHL-klubb.

– Jag är extremt glad med var jag befinner mig i den schweiziska ligan, men likt en spelare så vill du alltid veta vad nästa steg är också. Jag ville addera mitt cv med ett högprofilerat jobb, folk som jag pratade med sa att det här är det tuffaste jobbet i Europa, säger Rikard Grönborg.

Öppet tränarrum

Som svensk förbundskapten gjorde han sig känd för den goda och öppna relationen som landslagsledningen byggde upp med spelarna, det resulterade bland annat i att NHL-spelarna kom till VM i större utsträckning än tidigare.

Spelarna har fått sätta agendan vid kontinuerliga personliga träffar, tränarrummet står alltid öppet för spelare att komma in och småprata och han vill inte sitta bakom ett skrivbord.

– Om de vill prata hockey så pratar vi hockey. Om de vill prata om något annat så pratar vi om något annat. Det är mitt initiativ, men det är deras möte. De lär känna mig bättre och jag lär känna dem bättre. Det är en skicklighet som coach, säger Rikard Grönborg.

Dottern tränar ishockey

Det är nu 19 år sedan en europé var coach i en NHL-klubb, finländaren Alpo Suhonen och tjecken Ivan Hlinka lämnade Chicago Blackhawks respektive Pittsburgh Penguins efter säsongen 2000/2001.

Rikard Grönborg från Huddinge studerade och jobbade som coach i USA i 20 år och gifte sig med amerikanskan Dawnie.

I Schweiz spelar hans sjuåriga dotter ishockey och paret har dessutom en 18 månader gammal dotter.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Grönborg var tidigare förbundskapten för Tre Kronor.

Förra säsongen slutade Zürich tia i ligan, nu toppar laget ligan efter en imponerade höst.

NHL -coacherna Marc Crawford and Bob Hartley har tidigare båda varit ansvariga i Zürich.

Fyra hyllade guld

Rikard Grönborg var förbundskapten för Småkronorna i tre säsonger, Juniorkronorna i tre säsonger och Tre Kronor i tre säsonger.

De största meriterna som förbundskapten är naturligtvis VM-gulden 2017 och 2018 och JVM-guldet 2012, han var också assisterande förbundskapten vid VM-guldet 2013.

Mike Babcock och Bill Peters har under säsongen fått lämna Toronto Maple Leafs respektive Calgary Flames på grund av sina metoder, Marc Crawford har stängts av som assisterande coach i Chicago Blackhawks i väntan på utredning.

Under tisdagen sparkades också John Hynes från New Jersey Devils på grund av sämre sportsliga resultat än förväntat.

Det har fått supportrar på sociala medier att drömma om Rikard Grönborg som ersättare.

Publicerad:

LÄS VIDARE