Här får Rönnberg ett halleluja-moment

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

GÖTEBORG. Om Scandinavium är Roger Rönnbergs tempel så är domaren Linus Öhlund Frölundatränarens överstepräst.

– Det var ett halleluja-moment, säger Rönnberg.

1 av 4
Fasthållning 1: Jacob Moverare, Frölunda, håller lätt om Mathias Bromé med båda armarna. Utvisning, holding 2 minuter. Örebro gör 1-0 i spel 5 mot 4.

4-1-matchen mellan SHL-topplagen Frölunda och Örebro bjöd på fin hockeyunderhållning under torsdagskvällen.

”Det var klass rakt igenom” skrev Sportbladets Mats Wennerholm.

En delorsak som bidrog till den spelmässiga underhållningen, och som även var underhållande i sig, var domarna Linus Öhlunds och Tobias Björks utvisningsbedömningar.

De fyra första utvisningarna kom efter det som domarduon ansåg vara fasthållningar.

Och vi kan väl säga att det inte tillhör vanligheterna att de förseelserna ger två minuter – och än mindre fyra gånger i följd.

CMores Patrik Westberg reagerade direkt i sändningen.

Efter den andra utvisningen:

– Ska det där bli utvisning hela tiden då vet jag inte om vi kommer ha utvisningsbåset tomt överhuvudtaget något mer i kväll.

Och efter utvisning fyra – ännu en holding – konstaterade Westberg med ett dämpat skratt:

— Det är en ny fasthållning, men nivån håller kanske inte slutspelshöjd…

Ny nivå...?

Domarnas bedömningsnivå bidrog sannolikt till att det blev en tekniskt, fartfylld och underhållande match utan våldsamma satsningar – och efter de fyra inledande fasthållningsutvisningarna – utan några fler tvåminutare för samma typ av förseelse.

Henrik Leman från sajten rakapuckar.com frågade tränarna på presskonferensen efteråt om det var en ny nivå från domarna kring fasthållningarna.

En salig Roger Rönnberg sken upp:

– Det där var faktiskt ett halleluja-moment för mig – att de tog den utvisningen. Jag blev så jäkla glad!

Frölundatränare som sett frälsningen fortsatte:

– Det är en fråga som jag har drivit i flera år att man inte ska få göra på det sättet (hålla fast med båda armarna). Det är omöjligt att vara ett spelförande lag och passa pucken om man tillåts göra så. Det brukar väldigt sällan bli utvisning.

Örebrotränaren Niklas Eriksson omfamnade bedömningen även om det straffade hans lag med två mål i numerära underlägen.

– Vi frågade faktiskt domaren eftersom det blir svårt för spelarna att hantera det när det helt plötsligt ger utvisning.

– Men jag håller med Roger, det är ett spelförstörande moment. Men de har inte tagit för det speciellt ofta. I grunden känns det helt rätt och vi borde kunnat läst det tidigare, säger Eriksson.

”Vi var lite mer petiga”

Men bedömningen av när det är fasthållning eller inte var inte resultatet av några nya generella instruktioner till alla SHL-domare.

– Nej, men när vi valde att ta den första på Moverare i Frölunda så satte vi nivån. Vi var lite mer petiga, men det var kanske det som gjorde matchen så välspelad sedan, säger domaren Linus Öhlund till Sportbladet.

Dömer ni på samma sätt i nästa match?

– Det är en svår fråga. Det gäller att hitta balansen från match till match. Jag vet att det blir diskussioner kring att vi ska hålla samma nivå från en match till en annan. Men spelet eller spelarna är inte på samma nivå i match efter match. Samma sak gäller för oss domare när matchbilderna är olika. Det viktigaste är att lagen ska känna att de blir rättvist bedömda.

– Jag tycker vi höll en bra stämning på isen och det var inga större klagomål mot oss. Vi var nöjda efteråt, säger Linus Öhlund.

Samma sak tyckte uppenbarligen även Roger Rönnberg, kanske med ett ord.

Amen.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!