SHL:s nya vd: ”Inte i takt med samhället”

Av: Anton Johansson

Publicerad:

Jenny Silfverstrand gör sin första vecka som SHL:s vd.

Och hon gör det i en väldigt tuff tid ekonomiskt – där publiktaket på 50 personer ställer till det rejält för SHL-klubbarna.

– Jag känner ju att det är en lagstiftning som inte går i takt med samhället, säger hon.

För Jenny Silfverstrand har det varit fullt ös direkt. Veckan inleddes med att sitta i möte med klubbdirektörerna där man bland annat kom fram till att stoppa nya avtal ett tag framöver.

För det är i en utmanande tid hon har börjat sitt uppdrag.

Coronapandemin har ställt till det rejält för klubbarna ekonomiskt, och det gäller dels att se till att överleva här och nu, och dels att kunna titta längre än pågående säsong.

”Framåtriktad blick”

Att ha den balansen ser Silfverstrand som en av de största utmaningarna.

– Det gäller att säkra det här året i den mån man kan och även kunna ha en mer framåtriktad blick i en situation som är mycket här och nu. Det kommer att bli ännu mer att titta på nästa år och på det som kommer framöver, säger hon.

Ville ha annat beslut

En av de mest kritiska punkterna för svensk hockey här och nu är publikfrågan. Taket på 50 personer på läktarna kvarstår, vilket är ett hårt slag för klubbarna.

– Det är en fråga som vi inte kan påverka, men det är ju klart att man hade velat få ett annat besked. Sen måste man respektera situationen och de bedömningar som har gjorts. Vi känner oss väldigt trygga i det arbete vi har gjort med hur vi ska kunna bedriva våra evenemang på ett säkert sätt, bland annat hur man går in på arenan och vi känner att vi skulle kunna klara det. Men vi har svårt att argumentera mot smittläget, säger Silfverstrand.

Vad känner du när du ser bilder från exempelvis nattklubbar och köpcentrum där folk befinner sig tätt ihop samtidigt som arenorna nästan ekar tomma?

– Jag känner ju att det är en lagstiftning som inte riktigt går i takt med samhället. Samtidigt som när vi fick beskedet om 50 personer så kommunicerades det att man skulle se över andra delar av samhället, typ köpcentrum och offentliga platser där det är trångt, och hur man ska reglera de delarna. Så det ser vi med spänning fram emot vad det ger. För det ser olika ut i samhället just nu och jag känner att vi klubbar får ta ett väldigt stort ansvar. Det ska vi göra och det känner vi att vi gör, men vi tar ett väldigt stort ansvar.

För stort ansvar?

– För stort ska man nog inte säga. Vi ska göra det men jag upplever att det finns en lagstiftning som gör att det slår olika i samhället.

”Ett jäkla ansvarstagande”

SHL och klubbarna blev precis som samhället i stort tagna på sängen när pandemin slog till i början av året. Jenny Silfverstrand upplever att det har funnits ett stort ansvarstagande hos klubbarna kring hanteringen av sina verksamheter, och man har redan nu börjat titta på nästa säsong som även den kan påverkas av pandemin.

– Det finns ett jäkla stort ansvarstagande hos alla att ta det lite lugnt, andas och se vad man kan göra för att se till att gå in i nästa säsong i ett annat läge än vad vi gjorde nu, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!