Bad om att få spela – och avgjorde sedan matchen

Av: Johannes Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:

LINKÖPING. I mellandagarna släppte LHC in fyra mål på två matcher när motståndaren hade tagit ut målvakten.

Mot Mora bad Mathis Olimb om att få chansen i spel fem mot sex – och han tackade för förtroendet med att sätta 4-1.

–  Vi har ändrat lite i den spelformen och ändringarna passar mig, säger Olimb.

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Linköping har haft problem att försvara sina ledningar den senaste tiden. Mot Djurgåråden den 28 december släppte man in tre mål under de sista tio minuterna och två av målen kom när Djurgården hade tagit ut målvakten. Två dagar senare var det dags igen. Då gick Karlskrona från 0-2 till 2-2 i slutskedet och båda målen kom i spel sex mot fem.

Mot Mora hade Linköping 3-1 och med tre minuter kvar valde gästerna att plocka ut målvakten Christian Engstrand. Men den här gången höll LHC undan och Mathis Olimb, 31, gjorde 4-1 från en position bakom egen förlängd mållinje.

– Motståndarna brukar vara bra på att täcka sargerna så jag tänkte att jag vänder om direkt och lägger en lång lobb. Sedan var det tur att den gick in i mål, säger Olimb.

”Nu får du chansen...”

Norrmannen brukar inte vara på isen när LHC ska försvara ledningar, men den här gången var de faktiskt han själv som hade bett tränaren Dan Tangnes om istid.

– Jag brukar sitta på bänken när vi leder, men jag sa faktiskt till honom (Dan Tangnes) i en periodpaus att om vi leder lovar jag att spela bra defensivt om jag får chansen. När jag sedan blev inbytt sa han: ”Nu får du chansen”, säger Olimb och skrattar.

– Det är kul när man får chansen att inte bara göra mål utan att man i varje fall inte släpper in något, säger han.

Hur skönt är det för laget att klara av ett fem mot sex-spel och hålla undan?

– Vi har haft det tungt i den spelformen, men vi har ändrat lite och ändringarna passar mig. Vi ska vara mer aggressiva och inte bara backa hem. Kul att vi löste det och får med er tre poäng, säger Olimb.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!