Beskedet: Rögle-forwarden stängs av fem matcher

”Respektlös med stor skaderisk”

Av: Jonathan Nilsson, Mattias Friberg, Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ/STOCKHOLM. Matchstraff, jätteslagsmål, snodd tv-skärm och en polisanmälan ...

Rögles kanadensiske forward Matt Carey anmäldes dessutom till disciplinnämnden för en huvudtackling och nu har domen kommit.

Carey stängs av i fem matcher.

Skåne-derbyna mellan Malmö och Rögle har blivit SHL:s största rivalmatcher.

I den näst sista SHL-omgången var det slutsålt, 12.600 åskådare, i Malmö Arena och som i de senaste mötena mellan lagen väldigt händelserikt och mycket känslor.

Rögles Matt Carey anmäldes efter matchen till disciplinnämnden för sin tackling på Malmös Carls-Johan Lerby i den andra perioden.

”Lerby spelade iväg pucken när han såg att han blev forecheckad av Rögles Matt Carey. Carey rundade målet i hög fart och tacklade Lerby över huvudet med sin axel. Röglespelaren hade en uppåtgående rörelse, hoppade in i tacklingen och höll i klubben med två händer och försökte inte att spela på pucken. Lerby utgick från matchen och spelade inte mer efter smällen.” stod det att läsa i anmälan.

Stängs av

Nu har domen kommit.

Matt Carey stängs av i fem matcher och får böta 26 019 kronor.

Disciplinnämnden listar tre nyckelfaktorer till beslutet:

Tacklingen hoppas in och kraften riktas inte rakt fram, utan direkt mot huvudet
Tacklingen sker med stor kraft
Tacklingen är respektlös och medför stor skaderisk

– Det är en riktigt ful tackling, han hoppar in i honom. Den är topp tre i år av fula tacklingar, sa Malmös huvudcoach Peter Andersson efter matchen.

– Det är rätt tydligt att Lerby har pucken, han ser det och satsar våldsamt med armbågen mot huvudet. Att se det så nära är nästan otäckt – det kan innebära men för livet, det är helt oacceptabelt, säger Malmö-målvakten Oscar Alsenfelt.

”Fullföljde mot bröstet”

Sportbladet pratade också med Matt Carey efter matchen.

– Du vill aldrig skada någon, det var inte min avsikt. Jag hoppas att han är okej, det var en situation som händer – jag försökte dela ut en tackling för att ge lite energi åt mitt lag och olyckligtvis blev det så här.

Hur upplever du tacklingen?

– Jag är ganska säker på att jag fullföljde mot hans bröst, men när han åkte bakom målet böjde han ner huvudet. Det såg kanske värre ut än det var, jag har inte sett reprisen så jag vet inte var jag träffade.

Hur upplever du bråket efter tacklingen?

– Jag tyckte att domarna hanterade det bra, jag höll bara upp händerna och det var bra att mina lagkamrater stod upp för mig. Alen Bibic och Nils Höglander kom in och hjälpte, i en sån situation måste du bara försvara dina lagkamrater.

Polisanmälan efter matchen

Under onsdagen upprättades dessutom en polisanmälan mot en anställd i Malmö Redhawks, som ska ha kastat ett föremål mot en supporter.

Rögle är klart för åttondelsfinal med start på lördag, där väntar HV71 eller ... Malmö.

I den sista SHL-omgången på torsdagskvällen spelar Rögle mot Skellefteå hemma i Ängelholm.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!