Leksand/Stockholm. Sänkta av ett självmål och en spelare de själva gjort sig av med två gånger.

Leksand fick en mardrömsstart på matchserien mot Malmö.

– Klart det är skönt att komma tillbaka hit och spela bra, säger Eric Himelfarb.

Det blev en högdramatisk inledning av SHL-kvalet mellan Leksand och Malmö.

Till en början såg det verkligen ut att skilja en hel division mellan lagen. Hemmalaget förde spelet och efter 2,15 kunde Tomi Sallinen sätta 1-0 köksvägen bakom Niko Hovinen.

”Himelfarb bakom viktig kvittering”

Tvåan kom i andra periodens början när Malmös rutinerade spelare Mathias Tjärnqvist och Johan Björk drog på sig onödiga utvisningar. Det utnyttjade Linus Hultström genom att bomba in ett direktskott.

Målet väckte Malmö och ex-leksingen Eric Himelfarb. Kanadensaren, som har hunnit med att lämna Leksand två (!) gånger under säsongen, var med och grötade framför mål när Björn Svensson till slut kunde sätta 2-1-reduceringen. Sen satte han kvitteringen med bara fem sekunder kvar i mellanakten.

– Ett underbart anfall. Psykologiskt viktigt, säger Viasats expert Harald Lückner.

Leksand tog trots den smällen återigen ledningen i början av tredje perioden när Mattias Guter slog in 3-2 efter att ett missat Rynoskott blivit till en passning.

Publiken lämnade

Men Himelfarb var inte klar där. Halvvägs in i tredje stänkte han in 3-3 i första krysset.

– Klart det är skönt att komma tillbaka hit och spela bra. Varje gång du tvingas bort från ett lag vill du komma tillbaka och visa att de gjorde fel, säger han.

Sen skötte Leksand sitt eget fall.

Med 90 sekunder kvar kom Mattias Persson i en omställning. Pucken studsade från Oscar Alsenfelt ut på Leksands Brian Connelly och in i eget mål.

– Jag sköt för en gångs skull och det verkar som jag behöver all hjälp jag kan få, säger Mattias Persson.

För Leksand var det 14:e raka förlusten.

Enligt Viasats kommentatorer lämnade Leksandspubliken arenan i förtid när avgörande målet gick in.