Klara för kvartsfinal efter rysare

Slapp åttondelsfinal – och får drömmotstånd i kvarten

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2018-02-18

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

STOCKHOLM/GANGNEUNG. Sveriges segervapen i OS-ishockeyn är ett försvarsspel som knappt släpper in några mål.

I dag besegrades Finland med 3–1.

Nu är Tre Kronor klara för kvartsfinal.

– Det är en grym arbetsmoral i det här gänget, säger målvakten Viktor Fasth till Sportbladet.

Sverige har nu spelat tre matcher i OS, mot Norge, Tyskland och Finland. Facit: Ett insläppt mål.

Mot finländarna satt det dock långt inne. Matchen stod och vägde efter att Anton Lander gett Tre Kronor ledningen i den första perioden och Joonas Kemppainen kvitterat tillställningen i mellanakten.

Tyskland eller Schweiz

Där och då släppte Sverige in turneringens första mål.

Men fler insläppta blev det inte. Med drygt tio minuter kvar av matchen tryckte Patrik Zackrisson in segermålet med stor vilja efter att ha fläkt sig fram på en retur från Johan Fransson.

Därefter satte Oscar Möller 3–1-pucken i öppen kasse sedan Linus Omark offrat sig hänsynslöst och täckt undan ett finländskt avslut.

– Jag hann sträcka på mig att få en klubba på den. Man är ganska mycket i bubblan, men klart man blir glad när det blir mål. Vi gör 2–1, men sedan var det bara fokus på nästa byte, säger Patrik Zackrisson.

Segern innebär att Tre Kronor är klara för kvartsfinal på tisdag mot vinnaren i åttondelsfinalen av Tyskland och Schweiz.

För Finland väntar Sydkorea och därefter en eventuell kvartsfinal mot Kanada.

Smolken i bägaren var dock att Jonas Ahnelöv tvingades kliva av redan i den första perioden med en befarad huvudskada.

Rikard Grönborg var inte helt imponerad av tacklingen som orsakade skadan.

– Jag tycker tacklingen är mot huvudet, säger Grönborg.

Fotnot: Tre Kronors kvartsfinal spelas onsdag kl 13.10 mot antingen Tyskland eller Schweiz.