”Väntat länge på att slå Pittsburgh”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

PITTSBURGH. Förbannelsen är bruten och spöket som plågat dem i så många år avlivat.

Washington Capitals vann nattens ödesmatch i Pittsburgh på ett grandiost övertidsmål av Evgeni Kuznetsov, slog ut regerande mästarna och är för första gången under den moderna eran klara för konferensfinal – trots att Nicklas Bäckström inte kunde spela.

– Vi har väntat länge på att slå Pittsburgh och gå vidare från andra omgången och att äntligen göra det är enormt skönt, säger superstjärnan Alex Ovetjkin efter den historiska 2-1-segern.

De har upplevt trauma efter trauma efter trauma i slutspelet under den Ovetjkin & Bäckström-era som inleddes för tio år sedan, aldrig tagit sig förbi andrarundan och vid fler tillfällen än någon vill tänka på blivit dödade av just pingvinerna.

Men i natt skrev Washington Capitals alltså om historien, vann den sjätte matchen i PPG Paints med 2-1 och slog ut de senaste två årens Stanley Cup-mästare.

Avgörandet kom när Evgeni Kuznetsov fem och en halv minut in i övertidsperioden kom loss i ett friläge, fintade bort Matt Murray och stötte in 2-1-pucken mellan benen på honom.

– Jag var strax bakom honom och tänkte ”Sätt den, bara fucking sätt den”, jublar Alex Ovetjkin när han möter media i ett rusigt omklädningsrum efteråt.

Hjälten själv – för evigt inskriven i huvudstadens idrottshistoria – bara sprudlar.

– Det här är helt fantastiskt och jag ska inte ljuga, det känns extra skönt att det är Pittsburgh vi slår ut. Men framförallt är jag lycklig över att det här underbara laget får fortsätta spela hockey, säger han.

”Ska till finalen”

”Ovie”, den som längtat allra längst på det här ögonblicket och äntligen slipper höra om att han aldrig kan vinna mot Sidney Crosby i slutspelet, håller med.

– Vi har väntat länge på att slå Pittsburgh och gå vidare från andra omgången och att äntligen göra det är enormt skönt, flinar han.

– Det här är bara början, vi ska vidare till Stanley Cup-final också. Men just nu ska vi bara njuta av det här, en liten stund.

Det enda som saknades för den ryske superstjärnan var att han inte fick fira med sin svenske radarpartner ute på isen.

Nicklas Bäckström kunde inte spela nattens match på grund av en handskada han ådrog sig i mötet innan – och frågan är nu om han kan vara med när konferensfinalen mot Tampa startar framåt helgen.

– Just nu ska jag bara smälta det här och kanske rentav avnjuta en kall öl, säger coachen Barry Trotz.

– Det kommer en uppdatering om Nicklas vad det lider. Men han försökte in i det sista spela idag, så…

”Fått lida mycket”

I ”Bäckis” – och nyopererade Andre Burakovskys – frånvaro fick unge backen Christian Djoos representera Sverige på egen hand.

– Det är det största jag varit med om i hockeykarriären, helt klart, säger han till Sportbladet.

– Fast jag är nästan ännu gladare för alla som varit här längre än mig. De har fått lida mycket mot just Pittsburgh. men jag tycker att vi gjorde det väldigt bra mot en extremt svår motståndare. Inte bara ”Bäckis” och ”Burra” var ju borta, vi saknade Tom Wilson också. Det är halva vår normala ”Top six”. Otroligt starkt att vi klarade det ändå.

Coach Trotz var dock aldrig orolig.

– Jag visste tidigt under dagen att vi skulle vinna. Jag vet inte varför, men jag bara kände det, konstaterar han innan han går och öppnar den efterlängtade ölen.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE