Almquist har hittat rätt i Frölunda

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Frölunda har hittat formen. Och Adam Almquist, 26, har hittat målet.

Två powerplay-mål av backen i 5–1-segern mot Rögle.

– Det har gett mig en boost att få spela så mycket i powerplay, säger han.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N

Frölunda säsongsinledning har varit klart under förväntan. Men kanske har det vänt nu. Tre segrar i följd, och inte en förlust efter full tid på fem matcher.

Mot Rögle var det sommarens nyförvärv från HV71, Adam Almquist, som klev fram.

Två mål, båda i powerplay, och sen en läcker assist till 5–1 (Ponthus Westerholm). Frölundas powerplay var lyckat, trots frånvaron av skadade Joel Lundqvist.

– Jag fick kliva fram där, haha. Jag försökte lägga pucken på kassen, och de trillade in.

Han värvades från HV71 som ersättare för poäng- och powerplaykungen Henrik Tömmernes. Men känner ingen press att ersätta honom fullt ut.

– Alla vill göra poäng förstås, och kan jag göra mål så att det hjälper laget så är det förstås jätteroligt. Men jag känner ingen press att göra många poäng.

I HV71 fick han dåligt med speltid i fjol, och ytterst lite tid i powerplay. Ändring på det i Frölunda.

– Det har gett mig en boost, både speltiden och den hårda träningen. Jag får mycket förtroende här. Det har gått sådär för laget, men jag tycker det har gått bra för mig. Nu har vi tre segrar i rad, det var ett tag sedan. Så nu gäller det att vi är ödmjuka.

Vad är det som förändrats?

– Det är tillfälligheter, små detaljer som avgör matcherna. Ett tag tyckte jag att det studsade emot oss, vi förlorade även när vi spelade bra. Sen har vi varit kassa också, det har varit lite upp och ner.

För Rögles del blev Cam-effekten kortvarig. Efter 6–1 mot Örebro i Cam Abbotts debut som Rögle-tränare var det ett helt annat lag, ett sämre, lag som åkte på stryk i Göteborg. Efter en reducering (1–3) i boxplay (Taylor Matson) tändes ett litet hopp. Men Adam Almquists andra mål för kvällen kort därpå släckte det snabbt.

För andra matchen i följd var Ted Brithén inte lagkapten för Rögle, ett beslut taget av Cam Abbott, och något som han inte såg ut att vara helt nöjd med när han fick frågan av CMore.

– Det får du fråga Cam om. Han ville släppa pressen på mig och såna bitar. Det är bara att acceptera och gå vidare.

(CMore) Känner du att du är med på det beslutet, eller känns det tufft?

– Det har jag inga kommentarer om.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!