”Man får inte gå för långt i tankarna...”

Av: Jonas Gustavsson, Nils-Petter Dufva

Publicerad:
Uppdaterad:

Kallio – med dubbla SM-guld – vet vad som gäller

1 av 7
Växjö är ett lag som vimlar av vinnare – kommer de att vara fler i kväll?

VÄXJÖ. Växjö är i första finalen – men hela elva av spelarna i truppen har mästerskapstitlar på sitt CV.

Därför vet man också vad som gäller.

– Man får inte gå för långt i tankarna hit och dit, säger Tomi Kallio.

Största dynastierna i svensk hockey

Växjö, som är i första SM-finalen någonsin, är en match från SM-guldet och har chansen att avgöra mot Skellefteå på hemmaplan.

Men även om föreningen är ny i finalsammanhang så är inte spelartruppen det. Hela elva spelare i truppen har vunnit titlar tidigare.

”Tänker in på trender”

Lagkaptenen Tomi Kallio, som bland annat vunnit dubbla SM-guld i Frölunda, vet precis vad som gäller när allt nu ska avgöras.

– Vi fokuserar på saker vi kan påverka. Det är den  biten som är viktig, att man inte går så långt i tankarna hit och dit, säger han och  bekymrar sig inte över att det varit idel bortasegrar  i finalen hittills.

– Vi tänker inte så mycket på trender hit och dit. Nu har det varit så än så länge men kan vi göra en lika bra match hemma som vi gjorde borta senast så kommer det att bli bra.

”En vanlig match”

Jeff Tambellini, som blev schweizisk mästare 2013 och spelade Stanley Cup-­final 2011, lyfter fram uppoffringen som en stor nyckel i match sex:

– Laget som vågar offra sig trots att det gör ont kommer att vinna. Man måste betala ett massivt pris för att vinna i den här ligan. Vi har gjort det innan och måste fortsätta göra det, säger han.

– Vi har skapat oss en bra möjlighet, men vi har inte vunnit något ännu. Det gäller att vi fortsätter förbereda oss som vi gjort tidigare.

Noah Welch har blivit collegemästare med Harvard i USA och menar också att inget är vunnet ännu.

– Vi ska ta oss an den sjätte finalen som om det vore vilken match som helst. Om jag börjar tänka på vad som står spel kommer det att påverka min prestation. För mig är det bara en vanlig match och vi ska försöka vinna den, säger han.

Största dynastierna i svensk hockey

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!