Sköt 70 skott – men Mora förlorade ändå

Uppdaterad 2015-12-08 | Publicerad 2015-12-07

Moras Daniel Hermansson.

Man ska inte överdriva skottstatistikens betydelse i hockey, brukar det heta.

Men när Mora inte lyckades besegra Vita Hästen trots 70-21 i skott var tränaren Jeremy Collition uppgiven.

– Det är svårt att svälja, säger han till C More.

Det var nästan som om hockeygudarna blivit tokiga i Mora ikväll. När hemmalaget sköt sitt tjugonde skott i första perioden mot Vita Hästen hade bortalaget bara mäktat med tre.

På tavlan stod det 0-3.

Men skam den som ger sig. Daniel Hermansson reducerade till 1-3 med tre minuter kvar av perioden och sedan fortsatte bombardemanget i mellanakten. Två av de tjugo skotten mot Axel Brage i andra perioden hittade in och många trodde då att Mora skulle mala ner Norrköpingslaget i slutperioden.

Missade sex straffar

Men i stället gjorde Wilhelm Westlund 4-3 på Hästens första skott i tredje. Alexander Hilmerson kvitterade visserligen, men trots att Mora dammade av 65 skott (!) totalt under ordinarie tid räckte det inte till tre poäng. Inte heller de fem skotten i förlängningen resulterade i seger och när man sedan dessutom missade sex raka straffar så knep Vita Hästen bonuspinnen.

– Det svider att bara få en poäng. Det kändes, trots underläget, aldrig som vi var illa ute för vi skapade chanser, säger tränaren Jeremy Colliton.

”En drömstart”

Vita Hästens tränare Micke Johansson var så klart desto mer nöjd med att ha kommit undan skottsalvorna med två poäng.

– Ja, vi fick ju en drömstart där allt gick in. Mora var bättre över hela matchen men vi försvarade oss bra och tog två poäng, säger han.

Stor matchhjälte blev Axel Brage som trots fyra insläppta mål hade en räddningsprocent på 94,29. Värre var det för Moras Fredrik Bergvik som byttes ut efter första perioden efter att ha tagit blott ett av fyra skott.

Sportbladet har inte kunnat slå fast om det är ett skottrekord i svensk elithockey. Klart är att inget lag i SHL någonsin skjutit så många skott under en grundseriematch, där har Skellefteå rekordet med 59 skott mot Rögle 2012. Djurgården sköt 67 skott mot Malmö i en allsvensk match 2013.