”Zäta” kan trejdas till Tampa Bay Lightning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN

HOCKEY

Henrik Zetterberg ryktas bli trejdad till Tampa Bay Lightning.

Stanley Cup-mästarna kan ta över den svenska legendarens kontrakt.

Det är två år sedan som 40-åringen spelade ishockey senast.

Enligt stora kanadensiska Sportsnet kan Detroit Red Wings och Tampa Bay Lightning trejda Henrik Zetterberg och Tyler Johnson mot varandra.

Anledningen är mycket lönetaksteknisk. Tampa Bay Lightning vill bli av med amerikanens årslön på fem miljoner dollar.

Henrik Zetterberg har ett år kvar på kontraktet med Detroit Red Wings. Eftersom ”Zäta” befinner sig på långtidsskadelistan så kan Tampa Bay Lightning betala hans lön på sex miljoner dollar utan att det räknas in under lönetaket.

– Det har varit ett rykte som har flutit omkring, Tampa Bay Lightning kan trejda till sig Henrik Zetterberg från Detroit Red Wings långtidsskadelista. Det finns en logik i det med tanke på att de skulle kunna bli av med Tyler Johnson, vi får se hur mycket sanning som ligger bakom ryktet, säger Elliotte Friedman på Sportsnet.

Dyr spelartrupp

Tampa Bay Lightning har försökt bli av med 30-årige forwarden sedan Stanley Cup-vinsten mot Dallas Stars i slutet av september. De satte upp honom på waivers utan att lyckas bli av med honom.

Florida-klubben har ont om lönetaksutrymme och behöver akut skaffa sig mer utrymme. De har den dyraste spelartruppen i NHL med 87,6 miljoner dollar i lönekostnader, samtidigt som de vill kunna sajna restricted free agenten Anthony Cirelli på ett nytt kontrakt.

Innan ligastarten den 13 januari måste de göra sig av med något dyrt kontrakt eller flera mindre avtal för att komma in under lönetaket, som ligger kvar på 81,5 miljoner dollar.

Tidigare har Tampa Bay Lightning även ryktats sätta upp storstjärnan Nikita Kutjerov på långtidsskadelistan på grund av hans höftskada. Det skulle endast vara en tillfällig lösning eftersom de hamnar ovanför lönetaket direkt igen när han är tillgänglig för spel igen.

Legendar i Michigan

Henrik Zetterberg spelade 15 säsonger med Detroit Red Wings sedan han lämnade Timrå, han var kapten i sex säsonger och assisterande kapten sex säsonger. Han vann Stanley Cup 2008, gjorde det avgörande målet och blev utsedd till mästerskapets mest värdefulla spelare.

Det var den 28 januari 2009 som han skrev på ett tolvårigt jättekontrakt värt över 600 miljoner svenska kronor.

”Zäta” slutade sedan att spela 2018 på grund av skadeproblemen, han hade då tre säsonger kvar på kontraktet. Den 9 oktober i år fyllde han 40 år.

Numera bor han tillsammans med Emma Zetterberg och femårige sonen Love i den exklusiva badorten Mölle på Kullahalvön och driver bland annat en baguetteria i hamnen. Han har hållit kontakten med Detroit Red Wings och setts på framförallt Rögles och Malmös matcher i SHL.

Tyler Johnson har spelat i Tampa Bay Lightning hela sin NHL-karriär under åtta säsonger, den tidigare storspelaren har haft det trögare den senaste tiden. Han har fyra säsonger kvar på kontraktet med klubben.

Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet
Numera bor Henrik tillsammans med Emma Zetterberg och femårige sonen Love i Mölle på Kullahalvön.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!