Klart: Pietrangelo får jättekontrakt i Vegas

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Tiotaggaren på den öppna NHL-marknaden är fälld.

Vegas Golden Knights lyckades i natt få Alex Pietrangelo att skriva på ett saftigt sjuårskontrakt värt snudd på en halv miljard kronor.

Och ett par ögonblick senare trejdade de Nate Schmidt till Vancouver.

Han reste till Las Vegas i helgen, för att att smörjas och bearbetas av hockeybossarna på Strippen, och ända sedan dess har det sagts att det bara är en tidsfråga innan St. Louis Blues lagkapten Alex Pietrangelo – allra största namnet på free agency-marknaden – blir gyllene riddare.

Mycket riktigt.

I natt kom det slutgiltiga beskedet att ”Petro” skrivit på för Golden Knights.

Kontraktet löper på hela sju år och ger i genomsnitt en lön på 8.8 miljoner dollar per säsong. Det betyder att den 30-årige backstjärnan – som ju vann Stanley Cup med Blues förra året – får motsvarande 542 miljoner kronor.

Byter bort sin backstjärna

Samtidigt meddelades att Vegas trejdar Nate Schmidt till Vancouver Canucks i utbyte mot ingenting mer än ett val i tredjeval i nästa draft.

Schmidt var Knights store backstjärna under den sensationella premiärsäsongen 17-18, som ju slutade med Stanley Cup-final, men för att få in Pietrangelo under lönetaket måste klubben helt enkelt göra sig av med andra kontrakt, så nu blir han lagkamrat med Elias Pettersson, Quinn Hughes – och gamle Washington-kompisen Braden Holtby.

Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Med Pietrangelos Vegas-jackpot har utbudet av riktigt namnkunniga free agents tunnats ut ordentligt, men några klasspelare har de 31 klubbarna kvar att jaga, bland andra Mike Hoffman, Sami Vatanen, Evgeni Dadonov, Mikael Granlund och Zdeno Chara.

Tillika finns det några fina svenska namn kvar där ute. Ja, Mattias Janmark, Lucas Wallmark och Erik Gustafsson hittade alla nya klubbadresser under måndagen – de två förstnämnda i Chicago, Gustafsson i Philadelphia – men vi vet fortfarande inte var Carl Söderberg, Joakim Nordström, Melker Karlsson, Christian Folin och Oscar Fantenberg ska spela.

I samband med att han tillkännagav det nya kontraktet med Pietrangelo meddelade Golden Knights general manager Kelly McCrimmon också att Robin Lehner - den svenske målvaktsstjärnan som häromveckan kritade på ett femårskontrakt - den här veckan ska genom en operation i en axel.

– Det handlar om städa upp lite i axeln. Vi räknar med att han är tillbaka i spel till träningslägret, hette det.

McCrimmon gjorde dessutom klart att Marc-Andre Fleury inte kommer att trejdas.

– Robin och Marc-Andre är våra målvakter nästa säsong.

Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!