SHL Svenska hockeyligan

Ho-Sang blev ny publikfavorit direkt i debuten

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

ÖREBRO. Josh Ho-Sang fick det största och längsta jublet från logerna och bland de åtta åskådarna på läktarna den här säsongen.

Det omtalade nyförvärvet visade hastigheten på skridskorna och bjöd på artisteri i dribblingarna.

Örebro vann med 4–1 och Luleå åkte på sin fjärde raka förlust.

Josh Ho-Sang är den digniteten av spelare att de i Nordamerika noggrant kommer att följa rapporteringen och matchstatistiken från Örebro.

De intervjuer han har gjort i Sverige har översatts och återrapporterats med stort intresse.

Efter en lite vilsen förstaperiod fick Josh Ho-Sang ordentlig fart på skridskorna och handlederna i den andra perioden och resten av matchen.

”Väntat tålmodigt”

Den nyss fyllda 25-årige högerfattade forwarden skapade oreda innan 2–0-målet med en hisnande genomåkning, dribblade upp Pontus Själin på läktaren och visade snabbheten i tanken med framspelningar.

– Det blev mycket att jag kände mig för och lärde mig ligan, för jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det blev några bra spel, men jag vill vara bättre än så här. Det var spännande och efterlängtat att få spela efter så länge, jag har fått visa tålamod, säger Josh Ho-Sang.

Det var nära en drömdebut och ett drömmål med den där snurrfinten?

– Ja, det kunde har blivit riktigt snyggt. Jag trodde att målvakten skulle komma längre ut och släppa till luckor, men det hör till det där att ligan är annorlunda och målvakterna uppträder på ett annat sätt.

”Exceptionella saker”

I SHL-debuten fick han förtroendet i en ledande kedja med centern Rodrigo Abols och forwarden Borna Rendulic.

Tillsammans med dem, Robin Salo och Linus Öberg spelade han också i en av powerplay-uppställningarna.

– Jag tycker att han såg riktigt bra ut efter att inte ha spelat på så länge. Han bjöd på några exceptionella saker där ute, säger amerikanske backen Nick Ebert som även spelat med honom i Nordamerika.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Ett ovant spel

Spelet i SHL är ovanligt för honom med stor rink och lite tid med pucken, Luleå var dessutom svårast tänkbara motstånd när det gäller att stänga ner utrymme.

– Jag märkte inte att det var stor rink förrän i tredje perioden när benen blev lite ömma. Jag tyckte att vi som lag klarade av deras press, slog tillbaka och fick ytor. Så det var inga problem, säger Josh Ho-Sang.

Hur långt är du ifrån det spelet som du vill spela själv?

– Det är ganska långt, jag vill att det bara ska bli bättre och om det här var min sämsta match så är jag nöjd med det. Jag vill bli bättre för varje match och träning, när min energi är på topp och jag är inne i spelet så kommer jag att vara en väldigt annorlunda spelare från det här.

”Blixtrade till”

Coachtrion Niklas Eriksson-Jörgen Jönsson-Christer Olsson har inte velat att han ska tänka för mycket, utan spela på sina styrkor med sina känsliga händer och rörlighet på fötterna.

– Han blixtrade till några gånger och gjorde några bra saker med pucken, han kanske såg lite passiv ut i spelet efter att inte ha spelat match på tio-elva månader. Han måste få tid på sig att växa in, säger Niklas Eriksson.

Josh Ho-Sang är utlånad till Örebro från New York Islanders resten av säsongen.

I NHL-klubben från Long Island har han haft problem med disciplinen både utanför och på isen, det har varit öppna konflikter med erkänt tuffe general managern Lou Lamoriello.

Kan leda i NHL

Hemma i Toronto växte han upp tillsammans med barndomskamraten Connor McDavid och ansågs vara minst lika lovande som superstjärnan i Edmonton Oilers.

– Det är en spelare som har talangen för att spela topp sex i NHL. Jag har sett honom på isen med NHL-killar som tjänar 5-6 miljoner dollar per år. Han är lika talangfull som dem, säger experten Anthony Stewart på kanadensiska Sportsnet till The Athletic.

New York Islanders betalar hans lön i Örebro, hans minimilön i kontraktet ligger på 225 000 dollar om året.

Luleå i dålig trend

Luleå har fortsatt problem med målskyttet och har nu fyra raka förluster i serien.

Snöovädret runt Stockholm gjorde att bussresan från Arlanda tog lång tid på grund av flera trafikolyckor, laget blev försenat och anlände först en timme innan nedsläpp.

– Det är som vanligt, folk här nere kan inte hantera snön. De sladdar runt med sommardäck, det är som i Spanien, säger stockholmaren Linus Klasen.

Robin Salo gjorde ett mål och en assist, Nick Ebert gjorde sina två första assist i tredje matchen efter comebacken sedan axelskadan.

Josh Ho-Sang, Örebro.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Ho-Sang känner sig annorlunda: ”Jag är mer än en olyckshändelse”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Örebro HK

Luleå HF

NHL

New York Islanders

Ishockey