Sverige förlorade galna finaldramat i natt

Publicerad 2018-01-06

BUFFALO/STOCKHOLM. Juniorkronorna förlorade mot Kanada efter en högdramatisk final i natt.

Med bara 1.40 kvar av tredje perioden kom det brutala avgörandet när kanadensarna sköt 2–1.

Då slängde Lias Andersson sin silvermedalj.

– Jag ville inte ha en till. Jag har en likadan hemma från när vi förlorade U18 och det känns onödigt att ha två, säger Andersson.

Det blev precis så jämnt som förväntat när turneringens två bästa lag drabbade samman i en klassisk final.

Efter två perioder stod det 1–1 men det var Sverige som i långa stunder förde spelet och skapade mest.

Skotten efter 40 minuter var 24–17.

Allt avgjordes i den tredje perioden.

Fem minuter i i perioden prickade Erik Brännström stolpen med ett stenhårt skott.

Juniorkronorna hade bara ett power play i matchen.

När Kanada fick sitt femte power play med sex minuter kvar var det nära ett avgörande. Taylor Raddysh styrde pucken i stolpen när han hade öppet mål.

Avgörandet kom med i stället med 1.40 kvar då doldisen Tyler Steenbergen styrde in segermålet. Kanada kunde också göra 3–1 i öppen bur sedan Sverige tagit ut målvakten.

Mål i box play – igen

Första perioden slutade mållös, trots en hel del bra chanser för båda lagen.

Närmast var Kanada.

Dillon Dubé hade en puck inne efter tolv minuter men då räddades Sverige av att domaren redan hade blåst av för blockering.

Men det var Sverige som skapade det mesta och bästa och vann bland annat skotten med 15–9.

Men Kanadas lagkapten Dubé skulle få sitt mål.

Två minuter in i mittperioden åkte han ifrån Timothy Liljegren och sprätte upp pucken i krysset.

Ett KeyBank Center fullt med kanadensare exploderade.

Kastade upp medaljen

När många förväntade sig en kanadensisk anstormning var det i stället Sverige som skapade mest.

Bland annat hade Fabian Zetterlund två bra chanser, men Carter Hart var lika bra som han var för ett år sedan i semifinalen.

Kvitteringen kom också.

Och precis som mot USA gjorde Juniorkronorna mål i box play. Lias Andersson åkte ut och Tim Söderlund trädde in pucken i krysset i en kontring.

Men Sverige lyckades inte göra något mer mål och Kanada är världsmästare igen efter den tunga finalförlusten mot USA för ett år sedan.

Efter slutsignalen slängde Lias Andersson silvret.

Den svenske stjärnan kastade upp sin medalj på läktaren till en åskådare med en USA-tröja som han dock tog av och i stället visade en svensk tröja under.

Supportern gav senare tillbaka medaljen till Andersson.

– Det var en kille på läktaren som ville ha den mer än jag. Jag ville inte ha en till. Jag har en likadan hemma från när vi förlorade U18 och det känns onödigt att ha två, säger Andersson.