World Cup i ishockey 2016

Mardrömmen för alla: 'Låtsaslaget'

Av: 

Tomas Ros

Per Bjurman

Hans Abrahamsson

HOCKEY

TORONTO. Omvärlden suckar och arrangören sliter sitt hår.

Ingen vill se ”låtsaslaget” Team Europe i World Cup-finalen. 

Men själva struntar främlingslegionärerna i att de förstört upplägget.

– Ju mer framgång vi har, desto större är väl risken att det här laget inte existerar nästa turnering. Men vi har inget att be om ursäkt för, säger hyllade coachen Ralph Krüger med ett skratt efter semifinal-skrällen mot Tre Kronor.

Tanken när NHL och spelarfacket NHLPA skapade underliga lagkonstellationerna ”Team North America” och, framförallt, ”Team Europe” var att ligan skulle få visa upp alla sina bästa spelare, inklusive enorme slovenen Anze Kopitar – men själva lagen sågs som kanonmat för de ”riktiga” hockeynationerna.

Där bet sig arrangörerna i foten.

”Det är otroligt”

Kidsen i det nordamerikanska U23-laget blev turneringens sensation och väckte mer uppmärksamhet än någon annan – och europeiska främlingslegion har tagit sig ända till final.

– Det är otroligt. Ingen trodde på oss men vi har bara trampat på. Det är en härlig story och nu fortsätter den, säger Tomas Tatar, sudden death-hjälten i semifinalen mot Tre Kronor.

Norrmannen Mats Zuccarello håller med.

– Det är fantastiskt roligt, vi är verkligen stolta över vad vi uträttat i turneringen. Vi är bra, säger han.

Hyllade coachen Ralph Krüger, god vän med Kanadas till synes oslagbare befälhavare Mike Babcock, inser att han och hans lag förstört ett tänkt manus – och har inget emot det.

– Ju mer framgång vi har, desto större är väl risken att det här laget inte existerar nästa turnering. Men vi har inget att be om ursäkt för. Vi har förtjänat vår finalplats, skrattar han under sin presskonferens.

Skaffat sig ”bragging rights”

För Zuccarello innebär segern mot Sverige också att han skaffat sig ”bragging rights” i New York Rangers omklädningsrum. Dem verkar det dock som att han inte tänker utnyttja när han träffar Henrik Lundqvist i omklädningsrummet om en vecka eller så.

– Nja, känner jag ”Henke” rätt tar det tid innan han kommer över den här förlusten. Nu tycker jag nästan lite synd om honom, säger ”Zuke” och tillägger sedan med ett leende. – Men säsongen är lång...

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

World Cup i ishockey 2016

LÄS VIDARE

Rikard Grönborg slår tillbaka mot kritiken

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

World Cup i ishockey 2016

Mats Zuccarello

World Cup i ishockey