Ejdsell NHL-debuterade i superkedja

Av: Jonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:

För fem år sedan spelade han i division tre.

I natt gjorde Victor Ejdsell NHL-debut – i samma kedja som Brandon Saad och superstjärnan Patrick Kane.

– Det här var superroligt, säger den nye Chicago Blackhawks-svensken.

När Victor Ejdsell lirade division tre-hockey med Viking HC hade han nog inte kunnat tänka sig att det fem år senare skulle leda till NHL-spel.

Men efter att ha vunnit den hockeyallsvenska poängligan i Bik Karlskoga-tröjan i fjol har karriären gått spikrakt uppåt för värmlänningen.

”Har gått väldigt snabbt”

Ejdsell prestigevärvades till de regerande svenska mästarna HV71 inför SHL-säsongen och svarade under vintern för 34 poäng på 50 grundseriematcher. Och i natt – efter att ha satt sig på ett flygplan till Nordamerika direkt efter HV:s åttondelsfinaluttåg mot Linköping – begick 22-åringen NHL-debut för Chicago Blackhawks.

– För bara fem dagar sedan var jag i Sverige. Det har gått väldigt snabbt, men jag tycker det här var superroligt, säger Ejdsell till WGN Radio efter sin första match i världens bästa hockeyliga.

Det blev dock förlust för Chicago hemma i United Center mot San Jose Sharks – 3–4 efter straffar – men ärrade Blackhawks-coachen Joel Quenneville gav svenskdebutanten stort förtroende och var positiv i sitt omdöme efteråt.

– Jag tycker att Victor hade flera fina sekvenser i matchen. Bra speluppfattning. Han hade koll på var alla spelare befann sig på isen hela tiden. En stor kille som visste vad han skulle göra, säger Quenneville.

Fick även spela powerplay

Ejdsell parades ihop i samma kedja som Brandon Saad och superstjärnan Patrick Kane, ingick i en av powerplay-uppställningarna och spelade totalt över 17 minuter. Däremot var han faktiskt inne på samtliga tre baklängelsmål under ordinarie tid.

Blågule landsmannen Marcus Sörensen stod för ett av de där målen och hans stekheta San Jose, som är på väg att säkra en slutspelsplats, har nu vunnit åtta raka matcher. För Chicagos del, å sin sida, är det redan klart att det inte blir något slutspel för första gången på tio år.

1 av 2 | Foto: USA TODAY Network / Sipa USA

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!