Abrahamsson: Modo ska inte förlora detta

Modo vinner första matchen och Donald Brashear gör första målet.

Kan Modo förlora det här?

Nej, det känns inte så.

Hans Abrahamsson.

Jag satt stundtals och imponerades av Modos sätt att genomföra den första matchen i direktkvalet mot Vita Hästen. Inte så mycket glamour och publikfrieri. Däremot: Tålmodigt. Fokuserat. Behärskat.

Vita Hästen är inget lag man bara går in och kör över och spelar ut. Defensivt finns en trygghet och en struktur som tagit Norrköpingslaget dit de är i dag. Däremot har de inte spetsspelare som skapar heta lägen från ingenting.

Modos nyckel i den här matchen var tålamodet.

De utnyttjade sin betydligt större skicklighet till att dominera puckinnehavet samtidigt som de respekterade sin motståndare tillräckligt mycket för att spela ett noggrant försvarsspel.

Historiskt mål

De åkte på väldigt få spelvändningar. Mycket tack vare klokt spel från backar, som inte pinchade i onödan, och den tredje höga forwarden.

Och så hade de ju Donald Brashear, 42.

På nytt har han återvänt till Örnsköldsvik. Den här gången ser han ut att få en mycket större roll än vad han hade i de flesta av sina matcher i SHL.

Redan efter åtta minuter fick den förre slagskämpen göra sitt första byte. I andra perioden fick han spela power play, något han även gjorde i slutet av den första perioden.

Och vad händer?

Brashear parkerad framför målet och styrde på volley in Travis Roche skott.

Ett historiskt mål för Brashear och inte minst ett viktigt mål för Modo.

Kokande Himmelstalundshallen

Tränare Per-Erik Johnsson, eller om det nu är Henrik Gradin som ansvarar för när Donald ska in på isen, har definitivt tänkt om inför det här direktkvalet. Som mest ett byte i många matcher tidigare var nu över tre minuter, inkluderat spel i power play. Brashear var också nära att trycka in sitt andra mål då han hade ett farligt direktskott efter en fin kombination.

Efter att Juha Pekka Haataja gjort 2–0 i inledningen av den tredje perioden blev det lite vingligare från hemmalaget.

Ändå tycker jag att de hade bra kontroll.

På torsdag möts de här lagen igen. Då i en kokande Himmelstalundshallen. Vita Hästen kommer inte gå ifrån sitt sätt att spela, men visst kommer de tvingas vara något mer spelförande. Öppna sig mer.

Som Modo såg ut i kväll behöver det definitivt inte vara någon nackdel.