Stormigt i hockeyettan: ”Utövar maktmissbruk”

Ska avgöras i skiljenämnd

Publicerad 2020-04-28

Boden och Hockeyettan kommer att göra upp i skiljenämnden.

Hockeyettan och Boden står långt ifrån varandra efter att man är oense gällande det nya tv–avtalet.

Nu har det gått så långt att det går till skiljenämnd.

– Det är oerhört tragiskt på det sätt Hockeyettan utövar maktmissbruk, säger Joakim Svensson, marknadsansvarig för Boden Hockey.

Det stormar i Hockeyettan.

Bakgrunden är att Hockeyettan valt att gå samma väg som Hockeyallsvenskan och SHL och arbeta med centrala avtal och en gemensam tv-rättighet för sin serie. Det tidigare tv–avtalet med Svenska spel upphörde i april 2019 och i höstas köptes rättigheterna av ATG.

Men alla klubbar är inte positiva till ligans nya sätt att få intäkter.

Enligt Bodens marknadsansvarige Joakim Svensson menar Hockeyettan att det nya tilläggsavtalet med ATG gäller från dagen det skickades till medlemmarna. Detta trots att ingen klubb då hade signerat det, enligt Boden. Klubben menar att det är ett helt nytt avtal i juridisk mening, och inte ett tillägg.

– Hockeyettan slutade då helt att betala ut klubbarnas Pay per view-pengar med motiveringen att de nu tillämpade en annan modell i form av en låg fast ersättning, säger Joakim Svensson som nu i ett brev som Boden skrivit tillsammans med Visby/Roma kräver att Hockeyettans styrelse inte beviljas ansvarsfrihet.

Bytte plattform

Boden och Visby/Roma ifrågasatte beslutet och kontaktade ledningen för Staylive, som används för sändningar av Hockeyettans matcher. Klubbarna ville ligga kvar med sina matcher på Staylives plattform, men man skriver att Hockeyettan stoppade det försöket. Det gjorde att de två klubbarna började sända via sina egna hemsidor, något de hävdar att de ska ha fått grönt ljus av Svenska ishockeyförbundet att göra. I en intervju med NSD i januari säger dock Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing att något sådant tillstånd inte existerade, och att man hade ett giltigt avtal med de två föreningarna.

Hockeyettan anlitade i ett tidigt skede den exklusiva advokatjätten Vinge Advokatbyrå i Stockholm. Boden och Visby upplever det som ett sätt att ”skrämma dem” att skriva under samtidigt som man anser att det blir en tydlig markering mot övriga klubbar som har synpunkter.

Boden och Visby har också anlitat en advokat.

Nu ska skiljenämnden avgöra vad som är rätt och fel. Boden och Visby skriver att Hockeyettan i skiljeförfarandet yrkar på att skiljemannen ska förklara att det gamla samarbetsavtalet från 2017 fortfarande gäller mellan Boden och Hockeyettan.

Boden ska lämna in ett första svar till nämnden i slutet av april.

Ronnie Glysing, Hockeyettans ordförande.

”Trygga i processen”

– Jag vill direkt poängtera att vi inte är haverister eller inte vill samarbeta. Men vi måste agera och reagera när vi tvingas ingå affärsuppgörelser som innebär att vi förlorar kontroll och styrning över vår egen förening. Vi känner också att vi har stöd bland klubbarna i Hockeyettan. Vi är tillsammans med vår advokat Jan Lindén väldigt trygga i processen men samtidigt är det oerhört tragiskt på det sätt Hockeyettan utövar maktmissbruk och hur en person kan få fortgå på det sätt som sker, säger Svensson med en passning till Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing.

Glysing själv vill inte föra diskussionen i media innan det är avgjort i skiljenämnd. Han säger dock att man har olika uppfattningar i ett antal frågor och anledningen till att det går till skiljenämnd är för att det står i Hockeyettans stadgar.

– Det står i vårt samarbetsavtal som är utarbetat och godkänt utav samtliga medlemsföreningarna. Det står klart och tydligt att är det någon fråga som vi inte kan enas om så har man kommit överens om att det ska avgöras genom skiljeförfarande. Vi kommer inte överens och då är vi båda överens om att vi ska lämna in det för avgörande, säger han.

Vad säger du gällande att ni utövar någon form av maktmissbruk?

– Om vi följer våra stadgar så vet jag inte på vilket sätt det ska vara det, säger Glysing.

Klubbar står bakom

Flera klubbar står dock bakom Bodens ställningstagande.

Bland annat Halmstad.

– Jag har svårt att förstå varför de bara drar en klubb till skiljenämnd och varför gör man det nu, när säsongen är över? På sista raden är det vi klubbar som får betala för advokatkostnaderna och det är resursslöseri, säger Hans-Erik Backman, ordförande för Halmstad Hammers och fortsätter:

– Hockeyettan vill skapa en stark central enhet, det är bra. Men det måste finnas en öppenhet vad som gäller, hur avtalen ser ut och transparens måste vara ett nyckelord.

Visby kan hamna i skiljenämnd

Enligt Glysing kan det bli så att även Visby dras inför skiljenämnd, beroende på utfallet med Boden.

– Det beror på att Boden och Visby har valt samma ombud. Vi har haft en väldigt lång diskussion med båda två. Vi har varit uppe hos Boden med den förhandlingsgrupp som vi har tillsatt och träffat dem och deras ombud. Vi trodde vi var överens men sen ändrades allting och då valde vi att vi tar skiljeförfarandet mot Boden först, och sedan mot Visby/Roma. Det är inte så att vi prioriterar någon utan det är väl bra att vi börjar med Boden och så får vi se vad utfallet blir, säger Glysing.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln