Backtuffingen debuterar i Tre Kronor

”Man lär sig uppskatta livet i NHL”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingen back delar ut fler tacklingar i NHL än Robert Hägg.

24-åringen har gått den långa vägen via AHL och efter två finalförluster med Juniorkronorna jagar nu backtuffingen guld i sitt första mästerskap med Tre Kronor.

– Jag tänker komma hit och spela mitt spel och det är inte att spela powerplay, det kan jag säga, flinar Hägg.

I dag ställs Tre Kronor mot Ryssland i det första genrepet inför hockey-VM i Slovakien med NHL-spelarna på plats.

En av debutanterna i Tre Kronor är Philadelphia Flyers backtuffing Robert Hägg. Trots att fötterna värker lite är han vid gott mod efter det första ispasset med laget.

– Det roligt att vara här. Jag har väntat nu i två-tre veckor sedan vi åkte ut, det är roligt att dra på sig skridskorna igen, säger han.

Efter att Flyers missade slutspelet har han hunnit spendera en del tid i hemstaden Uppsala och även hunnit besöka Gotland. Nu har han laddat batterierna inför mästerskapet.

– Oja, de är fulladdade nu.

Tvingades tacka nej i fjol

Robert Hägg har spelat tre Junior-VM sedan tidigare, men att dra på sig den blågula tröjan i seniorsammanhang är något extra, medger han.

– Ja, det är en dröm som går i uppfyllelse. JVM är också hur stort som helst när man spelar det, men riktiga VM är ändå riktiga VM.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg har coachat Hägg i flera olika turneringar på juniornivå och ville ha in 24-åringen redan förra året, då det blev guld i Danmark.

Men Hägg tvingades tacka nej.

– Det är så det är ibland, skador, sjukdomar och kontraktsår. Det var lite allt möjligt som satte stopp, säger han.

Vad tror du Grönborg ser hos dig?

– Det får du fråga honom om. Jag tänker bara på att komma hit och spela mitt spel och det är inte att spela powerplay, det kan jag säga, flinar han och utvecklar:

– Jag vill spela fysiskt, hårt och spela bra utan puck i försvarszon och se till att det släpps in lite mål.

1 av 3 | Foto: Jim Mone / TT NYHETSBYRÅN

”För att tackla måste du vinna fördel”

Att han är en fysisk back råder det inga tvivel om. Ingen back i hela NHL delade ut fler tacklingar än Uppsalasonen under årets säsong – 258 stycken.

– Jag vill gärna fortsätta med det, och jag har tänkt att fortsätta spela det fysiska spelet, det är väldigt roligt.

– Jag har lärt mig att ge och ta tacklingar och vinna någonting på det istället för att bara åka runt och tackla. För att tackla måste du vinna en fördel, puck eller ta insidan.

Adam Larsson delade ut nästa lika många tacklingar i år, det blir tufft att möta Sverige?

– Ja, det hade varit roligt att spela tillsammans och se hur det skulle gå, skrockar han.

Under den första träningen parades han i hop med Chicago-backen Erik Gustafsson, som svarade för flest poäng av samtliga svenska backar den här säsongen.

– Hägg har kanske lite mer defensivt ansvar i den kombinationen, han är en väldigt stabil back som är lätt och jobba med. Han förstår vårt sätt att spela, en bra kille med bra huvud. På pappret känns det som en stabil enhet, vi börjar så sen får vi se vad det leder till, säger Rikard Grönborg.

Enligt Hägg är rollfördelningen dem emellan rätt klar.

– Han är en riktigt skicklig spelare så jag får försöka ge honom så mycket puck som möjligt så får jag försöka rensa upp där bakom i egen zon. Det kanske är det som är tanken när de har satt ihop backparen också.

”Lär sig uppskatta livet i NHL”

Robert Hägg har gått den långa vägen till världens bästa hockeyliga. Efter att slagit igenom i SHL med Modo gick han via AHL för att ta en tröja i Flyers där han har varit ordinarie de två senaste säsongerna.

– Jag tror inte jag hade varit där jag är i dag om jag inte hade spenderat de tre åren där nere. Man lär sig uppskatta livet i NHL mycket mer av att gå den vägen och kämpa sig hela vägen. Det är ingenting jag ångrar utan jag är mer bara väldigt glad över det, säger han.

Robert har två tunga finalförluster med Juniorkronorna på bakom sig i landslagssammanhang. Efter den bittra final­förlusten mot Finland på hemmaplan 2014 var han väldigt hård mot sig själv i den mixade zonen.

Han var otröstlig och fick blandade reaktioner för att öppet ha visat sina känslor.

– Det är jättelång tid sen dess så det kommer jag inte ihåg så mycket av, men det är klart det inte var roligt. Men samtidigt går livet vidare och självklart hade man velat ha en annan utgång, men det är svårt att ändra på det just nu. Nu är det nytt VM och vi får ta det därifrån.

Hur mycket längtar du efter ett VM-guld nu då?

– Otroligt mycket. Det ska bli riktigt häftig resa att gå igenom. Förhoppningsvis kan vi vinna ett tredje guld.

Vad vill du säga till de svenska fansen som stöttar er?

– Det är bara att komma ner och heja på oss och stå bakom oss, det kommer bli en riktigt rolig resa.

Publicerad:

LÄS VIDARE