Boork efter profilens beslut: ”Tröttsamt”

Slår undan kritiken: ”Ur min synvinkel är det inget argument i debatten”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

En av svensk ishockeys största profiler Emma Eliasson, 27, slutar.

Delvis på grund av att hon inte får spela i landslaget.

– Vilka beslut än Emma Eliasson tar kopplas det till mig. Jag kan tycka det blir lite tröttsamt, säger förbundskapten Leif Boork. 

Leif Boork hade precis kommit till sommarstugan vid bohuskusten när Emma Eliasson gick ut med beskedet att hon ska sluta. Sedan dess har förbundskaptenen för Damkronorna blivit nedringd av journalister som vill höra hans syn på det plötsliga och oväntade beskedet: 

– Även jag är lite överraskad att beslutet kommer helt plötsligt utan några synbara tecken under säsongen, säger Boork. 

Vad betyder det för svensk hockey att hon slutar?

– Man kan säga med tanke på Luleås satsning, och Emmas roll som kapten, blir det ett avbräck för SDHL och Luleå. En duktig spelare och en profil som inte minst media och publik uppfattar som positiv. Hon lämnar en lucka efter sig på det sättet.

Förstår inte kritiken

Luleåbacken Eliasson lyfter själv fram avstängningen från landslaget som en del i beslutet att hon nu helt slutar med ishockey.

Hur ser du på att konflikten mellan er nu delvis leder till att en så stor profil lägger av?

– Ja, men det kan väl inte var så att jag som förbundskapten indirekt får skulden för att hon slutar? Och det är inte första gången hon tackat nej och haft de här tankarna. Hon tackade nej till landslaget redan 2015. Och det har varit ett bekymmer att man har kompromissat och låtit spelare komma tillbaka när det har varit dags för de stora mästerskapen. Det har gjort att svensk damishockey har tappat kontinuitet och kanske en del trovärdighet, säger Boork.

Jag säger inte att det är ditt fel, mer hur det känns att den här konflikten har bidragit till att hon slutar?

– Den delen, att hon för fram det argumentet, får hon göra men sett ur min synvinkel är det inget argument i debatten. Hon är ändå 27 år och har spelat sedan 2005 någon gång. Dessutom har hon jobbat som bergsprängare och även pluggat.

Ångrar ingenting runt beslutet

Vad känner du själv runt att hon slutar?

– Emma är karismatisk person, klart det blir ett tomrum där. Men historien visar att sådana tomrum fylls ute av andra. Det kommer fram nya profiler.

Är det något du ångrar, något du kunde ha gjort annorlunda i konflikten mellan er?

– Vi har haft diskussioner med Emma i olika frågor sedan jag kom in 2014. Jag tycker vi har haft ett antal diskussioner som till slut nådde en gräns och när den gränsen är nådd måste man ta någon form av beslut. Nu blev konsekvensen att hon inte blev uttagen, det ångrar jag inte. Det var ett välgrundat beslut. Någon annan förbundskapten hade kanske haft andra gränser än mina. Nu är jag ytterst ansvarig och tog beslutet och står för det.

Till sist: hade hon varit aktuell för OS om hon spelat kommande säsong?

– Jag vill inte kommentera det. Den är en hypotetisk fråga.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!