Indianen har gjort sitt – det är dags att gå vidare

Marcus Leifby: Är det verkligen någonting att bli upprörd över?

Publicerad 2020-09-17

Frölunda firar SM-guldet 2019.

Frölunda begraver sin indian, med yxa, fjädrar och hela baletten. 

Är det verkligen någonting att bli upprörd över?

Följ ämnen

Så kom dagen då Mats Grauers och Frölundas styrelse öppnade sin ”konsekvensanalys” och meddelade att de nu överger sin indian.

Den som prytt bröstet på samtliga spelare i föreningen sedan 1995, tilläggsnamnet som knappt någon använt under hela tiden.

Frölunda har för de allra flesta alltid bara varit Frölunda.

Ett förbannat bra ishockeylag från Göteborg som ofta spelar inför 12 044 åskådare innanför Scandinaviums korrugerade plåt.

Möjligtvis har någon i det gamla gardet fortsatt säga ”VF” men i försvinnande få sammanhang har jag hört någon hänvisa till ”Indianerna” eller ”Indians”.

Just ”Indians” tillkom på 90-talet när flera svenska ishockeyklubbar fick för sig att de skulle apa efter NHL, Djurgården lade sig till med ”Lions”, Färjestad med ”Wolves”, Bofors med ”Bobcats” och så vidare.

Det ena namnet fånigare än det andra.

De flesta har skrotat tramset för längesedan men Frölunda behöll sin indian.

Det är dags att gå vidare

Frågan huruvida symbolen och namnet kan uppfattas som kränkande, ja rent av rasistiskt, har funnits ett tag men nu aktualiserats efter en serie händelser i Nordamerika.

Washington Redskins har meddelat att de ska byta både namn och logotyp, Kansas City Chiefs och Chicago Blackhawks har förbjudit fjäderskrudar på läktaren.

Att stora amerikanska företag (som de här klubbarna faktiskt är) nu bestämt att det är tid att överge den här typen av symboler och namn har så klart skickat tydliga signaler, Frölunda har följt debatten, gjort sin ”konsekvensanalys” och landat i att de borde göra detsamma.

Indianen har gjort sitt. 

Dags att gå vidare.

– Ett av de svåraste besluten jag varit med att ta, sade ordförande Mats Grauers i dag när han meddelade styrelsens val.

Med tanke på vilken sorts säsong vi går in i kommer han behöva ta fler.

Inte hört ett vettigt argument

Personligen har jag tyckt att kopplingen mellan Frölundas ishockeyverksamhet och den amerikanska ursprungsbefolkningen alltid känts… vag.

Eftersom den också kan uppfattas som stötande hos vissa människor krävs det egentligen bara ett litet, litet, litet stråk av hänsynsfullhet i kroppen för att köpa beslutet.

Reaktionerna har ändå varit starka i vissa kretsar och det känns aningen märkligt att en sådan här dag, efter ett sådant beslut, beskriva Mats Grauers som en modig man.

– FYY FAAN VA FEGT FRÖLUNDA KAN DRA ÅT HELVETE JAG SKÄMMS !11!.

– BYT NAMN TE FRÖLUNDA MESPROPPAR.

Trots glödande engagemang från vissa figurer har jag ännu inte hört ett enda vettigt argument till varför Frölunda ska behålla indianen.

Är den cool? 

Inte särskilt.

Hedrande, som vissa påstår?

Uppenbarligen inte.

En absolut nödvändighet för att överhuvudtaget kunna bedriva ishockeyverksamhet i Göteborg? 

Tveksamt.

Leif Boork.

Vem är det som är kränkt egentligen?

Meteorologen, historikern, statsvetaren, klimatforskaren och den tidigare ishockeytränaren Leif Boork tyckte Frölundas beslut var snudd på förkastligt.

– Jag förordade att klubben skulle behålla den! Stolthet, karaktär, beundran. Mina argument! Vi lever i en märklig tid! I de kränktas tid!, twittrade Boork.

För fan, Leffe, är det ens argument, det där?

Vem är det som är kränkt, egentligen?

En del är rädda att Frölundas varumärke ska ta skada, jag tror på direkt motsatt effekt nu när klubben visar att de kan lyfta blicken, höra sig för och tänka både större och bredare när det är befogat.

Varumärket Frölunda är Bittans pojkar, Lars-Eric Lundvall, Stefan Larsson på blå, 12 044 i Scandinavium och fem SM-tecken, inte att som enda lag i Sverige spela ishockey med en förlegad nidbild på bröstet.

Varumärket Frölunda är föreningen som tar beslutet att plocka bort den.

LÄS VIDARE