Mika avgjorde på övertid – med sitt femte mål

Tredje i Rangers historia att hitta nät fem gånger

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Mika Zibanejad stod i natt för en av de mest remarkabla svenska insatserna i hela NHL-historien.

Han avgjorde Rangers hemmaduell mot Washington på övertid – med sitt femte mål i matchen!

– Jag tror inte jag nånsin kommer att förstå vad som hände den här kvällen. Det känns helt overkligt, säger den 26-årige superstjärnan när vi träffar honom efter den otroliga uppvisningen.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Ingen som var här ikväll kommer glömma den här matchen”, jublade New York Rangers och Madison Square Gardens ägare Jim Dolan under ett sällsynt besök i det blåvitröda lagets omklädningsrum efter 6–5-segern mot Washington.

Nej, shower som den Mika Zibanejad ställde till med är egentligen inte möjliga.

Inte 2020.

Men likafullt…

Den 26-årige stockholmaren styrde först in ett snyggt powerplay-mål i första perioden, klappade in en slägga från vänstra hörnet i andra – och fullbordade ett hattrick när han nöp till på en retur i början av tredje.

Och det var alltså bara början för Mika.

Med bara en minut och 42 sekunder kvar slog han in kvällens fjärde fullträff på ytterligare en retur – och att Alex Ovetjkin sedan han kvittera till 5-5 innan slutsignalen gjorde ingenting.

För hör och häpna: En dryg halvminut in i förlängningen slet sig super-Mika loss i ett friläge och avgjorde hela tillställningen med sitt femte mål.

– Jag har aldrig gjort fem mål förut, på någon nivå, så jag vet inte hur jag ska förklara det, säger den snudd på chockade stjärnan när vi träffar honom efteråt.

– Det känns nästan…tomt. Jag tror inte jag nånsin kommer att förstå vad som hände den här kvällen. Det är helt overkligt.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Klättrar i NHL:s målliga

Bara tre Rangers-spelare i historien har gjort fem mål i en och samma match: Don Murdoch 1976, Mark Pavelich 1983 – och så Mika 2020 då.

Det finns tillika bara fyra andra svenskar som mäktat med den förstummande bedriften: Willy Lindström (1982), Bengt-Åke Gustafsson (1984), Mats Sundin (1992) och Johan Franzén (2011).

– Det var bara en sån kväll när jag råkade vara på rätt plats vid rätt tidpunkt hela tiden. Jag kan inte förklara det, men jag vet att jag aldrig kommer glömma det. Det gick bara bättre än det någonsin gjort tidigare, fortsätter Mika.

– Men framförallt är jag otroligt lättad över att vi vinner. Det var tufft när de kvitterade med mindre än en minut kvar, men vi slutar aldrig tro i det här laget.

1 av 2 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Med de fem fullträffarna är Mika uppe i 38 mål den här säsongen – och glider därmed upp på femteplats i NHL:s målliga. Framför sig har han bara hyggligt målfarliga kvartetten David Pastrnak, Alex Ovetjkin, Auston Matthews och Leon Draisaitl.

Det tidigare personbästat? Det var på 30 mål. Nu kommer Herr Zibanejad spränga 40-vallen – och med en månad kvar av grundserien har han till och med chansen på Håkan Loobs svenska rekord a 50 mål.

– Man stannar väl vid något tillfälle under säsongens gång upp och reflekterar över sånt, men just nu när vi är så inne i slutspelsjakten så vill man inte tappa fokus på det sättet, säger han.

– Vi får summera säsongen när den är slut.

Datumet 5 mars kommer garanterat återkomma i den summeringen.

Carl Hagelin gjorde för övrigt ett av gästernas mål och Nicklas Bäckström svarade för två assist men de noteringarna hamnade lite i skuggan av något annat…

Foto: Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN

▪▪▪

Mika Zibanejad var inte ende svensken som pangade in mål medan ni låg och sov hemma fäderneslandet i natt.

Tvärtom, det var överhuvudtaget en NHL-natt med stark blågul nyans.

Victor Hedman dammade till exempel in två skott när Tampa nollade Montreal hemma i Amalie Arena (4-0 blev det) – och samma skörd stod Patric Hörnqvist för i Pittsburghs 4-2-seger borta mot Buffalo. Där tog sig även backen Marcus Pettersson in i målprotokollet – precis som Marcus Johansson för hemmalaget.

▪▪▪

Philadelphia Flyers förefaller ostoppbara just nu. De tog åttonde raka i natt, genom att slå ett blekt Carolina med 4-1.

Därmed är de nu uppe på samma poäng som Washington i toppen av Metropolitan-tabellen.

▪▪▪

Överlägsna serieledarna Boston Bruins är även de exceptionellt svårslagna.

I natt hamnade de visserligen i 1-0-underläge mot Florida, sedan Lucas Wallmark spelat fram MacKenzie Weegar i början av första, men de kom tillbaka och vann med 2-1 på övertid.

Hjälte: Backen Torey Krug.

▪▪▪

NY Islanders har det börjat hacka rejält för. När Jean-Gabriel Pageau i natt återvände till Ottawa för första gången sedan han trejdades till Long Island, blev det stryk med 4-3 – och nu är slutspelsplatsen de förfogat över sedan tidigt i höstas hotad. Värsta rivalen Rangers, precis bakom dem under strecket, har bara två poäng upp.

– Vi har spelare kommer inte normal standard längre. Det är på mig och det är på dem, säger bekymrade coachen Barry Trotz.

▪▪▪

Adam Boqvist fortsätter producera poäng för Chicago. Han spelade fram till två mål när Hawks småskrällde med en 4-3-seger mot Edmonton i natt. Även Alex Nylander bokfördes för en assist.

Publicerad:

LÄS VIDARE