Efter sjukdomen – succé i Tre Kronor-debuten

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT play

Under åtta månaders ovisshet i väntan på diagnosen Pots syndrom trodde Lukas Bengtsson, 24, att karriären kunde vara över.

I dag gjorde han landslagsdebut och var med och låg bakom segern mot Tjeckien.

– Sjukt kul bara att få vara här, säger han till SVT.

Efter att ha vänt hem från Pittsburgs organisation i NHL till SHL och Linköping i höst har Lukas Bengtsson varit en av SHL:s allra bästa backar i succélaget Linköping.

Så bra att han blev uttagen till Tre Kronor för första gången till Karjala Cup.

En helt annan verklighet än den han haft de senaste två åren. I en intervju med Sportbladet inför säsongen berättade han om kampen mot diagnosen Pots syndrom.

– När det var som värst, innan jag fick diagnosen, kunde jag knappt ta mig till toaletten och orkade inte laga mat. Jag låg fast i lägenheten, inga vänner eller familj i närheten. Jag hade en rumskompis, men han var oftast iväg på träning eller road trip. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var tufft. Men jag kände att om jag flyttar hem nu så får jag aldrig reda på vad det är, Pittsburgh hjälpte mig med tester och tillgång till läkare, sa han då.

Lilja nätade i debuten

Sjukdomen gjorde att kroppens nervsystem inte fungerade som det skulle och som ett resultat anpassade sig inte kroppen till gravitationskraften och blodet pumpades inte ut i kroppen på rätt sätt. Därför blev han rejält kraftlös efter träning och match.

Men nu har han uppenbarligen fått ordning på problemen och debuten i Tre Kronor blev mycket lyckad, precis som för flera andra debutanter.

Debutant ett, Jakob Lilja, satte 1–0 på pass av Emil Larsson. När Tjeckien kvitterat var det dags för Bengtsson att lossa bössan från blå. Det såg ut som att skottet gick via en tjeckisk klubba i mål, men efter granskning fick LHC-lagkamraten Nick Sörensen målet.

Annan debutant avgjorde

– Alltid roligt att få producera, sjukt kul bara att få vara här, säger Bengtsson till SVT där han också försökte sätta resan från utmattad till landslagsspelare i perspektiv.

– Det är så klart jättekul, det var en otroligt tuff tid där jag inte visste om jag skulle spela hockey igen. Så jag är otroligt glad att jag kan vara här, säger han.

SVT-experten Jonas Andersson var riktigt imponerad av Bengtsson.

– Han är bästa svenska utespelare i dag så här långt, säger han.

3–1 kom genom nästa debutant, Jonathan Davidsson, och det räckte till seger trots massivt tjekiskt spelövertag i slutperioden slutade matchen med svenskt 3–2-seger.

– En riktigt kämpaseger. Det betydde mycket för grabbarna och det värmer mitt hjärta, säger förbundskapten Rikard Grönborg i SVT.

Sverige möter Ryssland på lördag och Finland på söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!