”Hårdare straff för huvudtacklingar”

Publicerad 2016-01-27

Forsberg och Lidström överens: Det finns ingen annan lösning

De rankas som två av världens bästa spelare någonsin.

Nu ger Peter Forsberg, 42, och Nicklas Lidström, 44, sin syn på vad som krävs för att få stopp på alla huvudtacklingar i svensk ishockey.

– Det måste vara mycket längre avstängningar, jag tycker verkligen det. Det måste kännas, säger Forsberg.

Följ ämnen
Peter Forsberg och Nicklas Lidström på Idrottsgalan.

Det är dagen efter den mäktiga hyllningen i Globen där tre av svensk ishockeys största någonsin uppmärksammades på ett högst värdigt sätt.

Samtidigt som Mats Sundin, Nicklas Lidström och Peter Forsberg fick stående ovationer i Globen skickade disciplinnämnden ut sex nya avstängningar där fem handlade om våld mot huvudet.

Sportbladet sitter ner med Peter Forsberg och Nicklas Lidström och ämnet är något helt annat än det i Globen.

Forsberg och Lidström har inte undgått den debatt om huvudtacklingar som återigen har blossat upp. Båda är involverade i svensk klubbhockey. Forsberg är assisterande general manager i Modo, Lidström sitter med i Västerås sportråd.

”Det måste kännas”

Peter Forsberg är tydlig med vad han tycker måste till för att få bukt med de huvudtacklingar som just nu skakar svensk ishockey.

– Först vill jag säga att det är jättesvårt, för det går så otroligt mycket fortare nu. Men när man hoppar upp och sätter en tackling i skallen eller siktar på skallen, jag tycker att det ska vara längre avstängningar. Jag tycker verkligen det. Det måste kännas, säger Forsberg och fortsätter:

– Titta på NHL, där har man mer eller mindre fått bort sånt där. Det händer inte så ofta längre att man ser fula tacklingar. Han som tacklade (Jakob) Silfverberg (Raffi Torres) fick 41 matcher, det har inte hänt så mycket sedan dess.

Han får medhåll av Nicklas Lidström:

– Jag tror också att längre avstängningar är det som krävs för att komma åt problemet, hårdare straff. Jag kan inte komma på någon annan lösning. Då tänker man till mer och inte bara kliver fram. Det är ett ansvar på den som blir tacklad, men den som delar ut måste också ha ett ansvar, säger Lidström.

”Måste sätta stopp”

Bara den här säsongen har närmare 40 spelare i SHL och Hockeyallsvenskan anmälts och straffats för våld mot huvudet. Två HV-backar, Jere Karalahti och Chris Campoli har fått de längsta straffen med 7+3 matcher. Båda klassades då som så kallade återfallsförbrytare.

Peter Forsberg vill se att just återfallsförbrytare måste straffas mycket hårdare än vad som är fallet i dag.

– Om du har en spelare som flera gånger åkt och smällt i huvudet måste du sätta stopp för honom. Men hur mycket hårdare straffas en återfallsförbrytare i SHL? Får han en match mer eller vad får man egentligen? Vad fick (Chris) Campoli? Han var en återfallsförbrytare, fick han något extra? Det kan ju inte vara många matcher extra i alla fall om han får 7+3 matcher. Skulle han bara ha fått två matcher om han inte var återfallsförbrytare?

”De kom undan”

Modo och Peter Forsberg uppmärksammades stort förra säsongen när man valde att ta in ökände slagskämpen Donald Brashear:

– Det var mer agg mot Färjestad, att de kom undan hela tiden. Vi möttes och det var tre huvudtacklingar i samma match, säger Forsberg.

Blev det bättre med Brashear?

– Vi hade ingen hjärnskakning efter det i alla fall. Men det handlade också om att få lite debatt om det här med tacklingar.

Nicklas Lidström var under hela sin karriär känd för sin förmåga att både undvika tacklingar och sällan eller aldrig tackla oschyst. Han menar att problematiken är tvådelad.

– Dels handlar det om hur man delar ut tacklingen, man får inte hoppa in eller komma med armbågen först. Man måste veta såna saker. Dels är det lite ansvar på den som har pucken, man kan inte komma genom mittzonen med huvudet ner när man vet att det är farligt område. Men att någon åker med blicken ner betyder inte att man får gå fram och sätta en armbåge i huvudet, säger Lidström.