Renberg vill se lättare puck i damishockey

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Mikael Renbergs förslag att införa lättare puckar för damer ser inte förre Damkronor-målvakten Valentina Lizana Wallner som rätt lösning.
Foto: LASSE ALLARD, SVT
Mikael Renbergs förslag att införa lättare puckar för damer ser inte förre Damkronor-målvakten Valentina Lizana Wallner som rätt lösning.

SVT-experten Mikael Renberg vill ha en förändring i damishockeyn.

Han vill se ”en lite lättare puck”.

– En del kommer uppfatta det som att jag diskriminerar damer, det gör jag inte, säger Renberg i SVT.

– Det kändes lite puckat, tycker jag, haha, svarar före detta landslagsmålvakten Valentina Lizana Wallner.

Mikael Renberg, 45, vill att det händer saker med damhockeyn. I SVT:s Sportstudion berättade den före detta hockeyspelaren att han gärna ser att de byter ut pucken.

– Jag har ju mitt förslag. Man använder ju samma puck som herrarna, och det tycker jag är lite märkligt. På något sätt vill jag se en lite lättare puck. Titta på andra idrotter, friidrott till exempel, damerna har inte samma kula som herrarna. I ishockey har damerna mjukare klubbor än herrarna, vilket är jättebra - men pucken är densamma, säger Renberg i Sportstudion.

– En del kommer att uppfatta det som att jag diskriminerar damer, det gör jag inte. Jag vill att damishockeyn ska utvecklas och där tycker jag det finns något att jobba på faktiskt.

– Jag säger inte att jag har rätt. Det är mina egna tankar, sen kanske andra har andra idéer.

Före detta landslagsmålvakten Valentina Lizana Wallner kommenterade Renbergs uttalande på sociala medier.”Kändes lite puckat”

Lizana Wallner utvecklar sitt resonemang för Sportbladet:

– Tjejerna ska så klart inte ha lättare puckar bara för att de inte skjuter lika hårt som killarna. Det kändes lite puckat, tycker jag, haha. Men kul att vi har lite olika åsikter. Jag håller med om att skotten ska bli bättre i damhockey, det har alltid varit ett problem. Men de får träna mer teknik, jag vet att tjejerna gör det och satsar på att bli bättre. Styrka är också en grej som hör hemma där, säger Lizana Wallner.

– Det är inte så att fotbollstjejerna ska ha lättare bollar. Det är klart att det ska vara riktiga puckar i damishockey.

Hört du hört det förslaget tidigare?

– Nej, inte just det. Man har alltid hört att tjejerna inte skjuter lika hårt som killarna. Men inte det förslaget, det var något nytt för min hjärna. Jag står inte bakom hans förslag alls.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!