”Hade affischer av honom på väggen i pojkrummet”

Uppdaterad 2021-05-21 | Publicerad 2021-02-28

Han växte upp med Peter Forsberg som idol.

I natt tangerade Gabriel Landeskog, 29, ”Foppas” målskörd i Coloradotröjan.

– Jag hade nog en tre-fyra affischer av honom på väggen i pojkrummet, säger Landeskog efter nattens seger mot Arizona.

Med 2–1 på tavlan i början av den tredje perioden fick Arizonas Oliver Ekman-Larsson åka och sätta sig i utvisningsbåset för en tripping.

Då slog Landeskog till.

Precis på efterföljande tek snappade 29-åringen upp en retur framför mål och forcerade in 3–1 och sitt 202:a mål i karriären.

Ett historiskt mål som innebar att svensken nu är delad trea i klubbens historia – tillsammans med en viss Peter Forsberg.

– Han var en stor förbild för mig när jag växte upp och är någon jag ser upp till, säger Landeskog.

Svenskens strut blev starten på en ordentlig urladdning för Colorado som kom att vinna matchen med hela 6–2.

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Landeskog slår till mot Arizona.

Patric Hörnqvist räddade poäng till sitt Florida i natt efter att sent ha tvingat fram övertidsspel mot Carolina.

Med mindre än två minuter kvar av matchen styrde svensken in 3–3 och skickade matchen vidare efter 60 spelade minuter.

Det blev till sist straffar där Carolina knep extrapoängen, trots ännu ett mål av Hörnqvist.

Liknande var natten för Adrian Kempe.

24-åringen låg bakom det mesta när hans Los Angeles vände 0–3 till 3–3 mot Minnesota, inklusive den ack så viktiga kvitteringen med bara minuter kvar av ordinarie tid.

Dock blev det bittert även för Kempe och Kings när Wildbacken Matt Dumba avgjorde matchen med bara en sekund kvar på övertid.

Även i Original Six-mötet mellan Detroit och Chicago fanns det svenskar som utmärkte sig.

Blackhawksbacken Adam Boqvist spelade fram till två mål, däribland Mattias Janmarks sjunde för säsongen.

Men segern skulle komma att gå till gästande Red Wings som tog hem det med 5–3 efter att Christian Djoos stänkt in sitt andra mål för säsongen.