Abbott skakade liv i jumbon: ’Jobbar hårt’

Av: Mattias Friberg

Publicerad:
Cam Abbott fick en drömstart i sin nya roll.
Foto: BILDBYRÅN
Cam Abbott fick en drömstart i sin nya roll.

ÄNGELHOLM. Som spelare bjöd han och brorsan Röglefansen på en galen säsong. Åtta och ett halvt år senare var Cam Abbott tillbaka som tränare och skakade liv i SHL-jumbon.

– Jobba hårt, annars får du inte spela var budskapet, säger Röglebacken Craig Schira efter 6–1-vinsten hemma mot Örebro.

Bröderna Chris och Cam Abbott gjorde sin sista match som Röglespelare den 9 april 2009 när laget förlorade hemma mot Växjö. Det var den sista omgången i kvalserien och laget hade redan säkrat SHL-spel inför nästkommande säsong.

På tisdagen var bröderna tillbaka i Rögle. Cam som huvudtränare och Chris som sportchef.

Och på isen ett ”nytt” Rögle som slog Örebro med 6–1 och bröt sin nio matcher raka förlustsvit.

– Jättebra match, vi visade mycket energi. Jag vet inte vad det var men killarna ville verkligen i kväll. Vi visste att vi måste vända det här snabbt, säger Röglebacken Craig Schira.

”De tände oss”

Vad har Cam och Chris gjort sedan de kom hit i måndags?

– De flesta vet vilken typ av spelare de var. Tävlingsinriktade med mycket själ och hjärta. De är likadana som ledare nu. De tände oss och var noggranna med detaljer. ”Om du inte jobbar hårt får du inte spela”. Alla jobbade hårt för alla vill spela.

Han fortsätter:

– Det största är att de är noggranna med detaljer. Tittar du på våra träningar så om nån tar en genväg blåser de i pipan och avbryter. Det är jättebra för alla hålls ansvariga från första dagen de kom hit.

Bröderna Abbott anlände till Ängelholm i måndags. På en träning och en matchvärmning går det förstås inte att ändra jättemycket, men det var ett Rögle som uppträdde med energi och var bra i egen zon.

– Cam har varit väldigt tydlig med vad han vill att vi ska göra och vissa smådetaljer i spelet. Det är energin och tävlingsinstinkten som han trycker på. Det var mycket bättre i dag och det är så man vinner hockeymatcher, säger Rögleforwarden Ludvig Rensfeldt och fortsätter:

– Han är väldigt tydlig när han snackar. Det är inte förhandlingsbart. Hockeyn är en färskvara och vi måste fortsätta jobba så här.

Rakt, snabbt, tufft och tydligt

Framåt fick laget utdelning snabbt och ledde med 3–0 i första perioden. 19-årige forwarden Melvin Karlsson gjorde sin andra SHL-match och redan efter 10.46 hade den egna produkten gjort sitt första mål.

Målskytten Bryan Lerg är inte känd för sitt defensiva spel precis. Men innan han gjorde sina två mål hade Lerg både täckt ett skott i egen och stoppat en farlig kontring i powerplay.

Det nya Rögle påminde väldigt mycket om bröderna Abbotts spelstil. Rakt, snabbt, tufft och tydligt.

– Det är inget hokuspokus. Det är tydlighet och att tävla hela tiden. Att vara noggranna med vissa detaljer och vara mer aggressiva över hela banan är det han (Cam) har tryckt på, säger Ludvig Rensfeldt.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!