Kollision på uppvärmingen – sen storspelade Collin Delia

Publicerad 2018-12-22

Det kunde varit över redan på uppvärmningen.

Collin Delia kolliderade vådligt med lagkompisen Alex DeBrincat – men klarade sig oskadd.

Sedan gjorde Chicagos färske målvakt sitt livs match och stoppade ALLT som Colorados superkedja vräkte mot honom.

– Fantastiskt målvaktsspel. Han var stundtals under belägring, säger coachen Jeremy Colliton efter 2–1-skrällen.

Collin Delia har imponerat i Chicagos farmarlag Rockford Icehogs under hösten. På 17 matcher har han en räddningsprocent på 93,3. Med ordinarie målvakten Corey Crawford sidsteppad på grund av en hjärnskakning kallade coachen Jeremy Colliton upp sin förre adept från AHL-laget tidigare i veckan.

24-årige Delias första NHL-match denna säsong, blott den tredje totalt, började dock illa.

Redan på uppvärmningen skedde de märkliga. Lagkompisen Alex DeBrincat tappade balansen vid mittcirkel och åkte rakt in i Delias benskydd. Målvakten gjorde en vådlig vurpa och landade hårt på isen.

Collin Delia.

Men enligt Peter McNab, expertkommentator på Altitude Sports, skakade det inte om Delia nämnvärt.

– Det här är min start. Jag bryr mig inte om hur jag känner, jag ska stå i målet i kväll, sa målvakten enligt McNab.

Räddade 35 skott

Och som han stod.

Delia räddade 14 skott i den första perioden. Framför allt var det Colorados superkedja med Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen som hade ett knippe klara chanser. Delia tog allt och när inte de räckte hade han stolparna på sin sida, bland annat på en styrning från Landeskog.

I stället stack Chicago upp och gjorde 1–0 på en kontring. Målskytt: Alex DeBrincat (!).

Trots en kvittering i den andra perioden (J.T Compher) klarade Chicago av lavinen av Avs-offensiv.

Artem Anisimov gjorde i stället 2–1 för Chicago i inledningen av den tredje perioden och sedan var Delia omutligt.

Totalt blev det 35 räddningar för den, i NHL-sammanhang, orutinerade keepern. Och självklart blev Collin Delia vald till matchens första stjärna. 13 av skotten kom från Avs förstakedja: 8 från MacKinnon, 3 från Landeskog och 2 från Rantanen.

– Fantastiskt målvaktspel.... han var stundtals under belägring. Men ändå så lugn. Han gjorde många otroliga räddningar och klarade även de rutinmässiga, säger coachen Jeremy Collton med ett leende.

”Behöver sviter som denna”

Chicago, som haft en tung säsong, har på fyra dagar vunnit tre matcher mot topplagen Nashville, Dallas och Colorado. Det är Collitons första ”trippel” som ansvarig för Blackhawks.

– Det är stort för laget. VI behöver sviter som denna, säger den förre Mora-tränaren.

New Jerseys Taylor Hall, förra årets MVP, stod för sin bästa insats hittills denna säsong.

Två mål och två assist blev det i 5–2-segern mot Ottawa hemma i Prudential Center.

Washington och Buffalo hade en tuff batalj i huvudstaden. Båda målvakterna, Braden Holtby i Capitals och Carter Hutton i Sabres, såg till att matchen blev målsnål – 2–1 till hemmalaget.

Tom Wilson avgjorde 13 minuter in i den tredje perioden. Johan Larsson satte Buffalos mål på en styrning.

André Burakowsky var tillbaka i Washingtons lag efter att ha varit petad den senaste tiden. Rookien Lawrence Pilut i Buffalo återkom också efter en skadeperiod.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se