Tre Kronor utan medalj – sågas av legendarerna

Publicerad 2022-02-19

PEKING/STOCKHOLM. Tre Kronor nollades mot Slovakien och blir utan OS-medalj.

Då slog lagkaptenen Anton Lander sönder en dörr i pausen.

– Jag fick en lustig fråga och blev arg, förklarar han för Sportbladet efteråt.

Det blev ju en snöplig strafförlust mot det ryska laget i gårdagens OS-semifinal.

Men i dag – mindre än ett dygn senare – tvingades Tre Kronor att ladda om för bronsmatch.

Och med besvikelsen från i går i färskt minne blev det ett riktigt bottennapp mot Slovakien och förlust med 0–4.

Efter en intetsägande förstaperiod, där Sverige flera gånger var pressat, spräckte Slovakien målnollan i upptakten av mellanperioden.

17-åringen målskytt igen

Bara tre minuter in i densamma avlossade 17-årige kometen Juraj Slafkovsky ett skott från ingen vinkel alls. Men pucken tog via Christian Folins ben, ställde Lasse Johansson och borrade sig in i bortre krysset.

Slafkovskys sjätte (!) OS-mål.

Senare i perioden kom ännu ett baklängesmål när Samuel Takac hittade en lucka i spel fem mot fyra – Slovakiens första mål i den spelformen i turneringen.

Efter den andra perioden hade dessutom Slovakien 28–16 i skott och Tre Kronor var i princip varit chanslöst.

Anton Lander slog sönder en dörr.

I periodpausen, på väg in i omklädningsrummet, valde Tre Kronor-kaptenen Anton Lander att få utlopp för sin frustration genom att slå sönder en dörr.

– Jag fick en lustig fråga och blev arg. Sedan är det så klart frustration bakom det också, vi får inte matchen dit vi vill och ligger under. Det är jobbigt och irriterande.

”Trampar i kvicksand”

Legendarerna i Discovery-studion sågade de svenska spelarnas uppträdande i andra perioden.

– Sverige får ingenting att stämma. Det ser ut som att spelarna trampar i kvicksand, säger Henrik Lundqvist, innan Peter ”Foppa” Forsberg fyller i:

– Det behövs energi i gruppen, nu ser det dött ut.

Men någon energi hittade inte Tre Kronor i tredje perioden. Kvitteringsjakten uteblev, Sverige hade svårt att skapa vettiga chanser och i stället avgjorde 17-årige Slafkovsky med 3–0-målet i öppen kasse med 1.34 kvar.

Slutresultatet skrevs till slut till 4–0 efter ännu ett slovakiskt mål i öppen bur och då kunde Slovakien bli historiska genom att ta landets första OS-medalj någonsin.

– Vi kastar bort en bra turnering. Svårt att se att vi kommer kunna titta tillbaka och vara nöjda. Det är små marginaler. Vi är en straff från OS-final, men vi får åka hem helt naken, sammanfattar Lander.