Stenhård kritik mot svenska succéduon

”Är ett totalt kaos på isen”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Förre Skellefteåtränaren Hans Wallson har det tufft i Zürich.
Foto: BILDBYRÅN
Förre Skellefteåtränaren Hans Wallson har det tufft i Zürich.

De förvandlade Skellefteå AIK till en dynasti.

I schweiziska ZSC Lions går det desto tyngre för Hans Wallson och Lars Johansson.

Nu sågas de längs fotknölarna i en av landets mest respekterade tidning.

Duon tog Skellefteå till dubbla SM-guld.

Våren 2016 tog de steget över till ZSC Lions i den schweiziska ligan; Hans Wallson som huvudtränare och tidigare general managern Lars Johansson som assisterande.

I debutsäsongen ledde de laget till en andraplats i grundserien men i slutspelet tog det slut redan i kvartsfinal. Och den här säsongen har man fått en tung start och ligger sjua i tabellen med tio poäng på sju matcher.

Nu riktas skarp kritik mot den svenska duon.

”Ett totalt kaos”

Ulrich Pickel – krönikör på Neue Zürcher Zeuting, en av Schweiz mest respekterade tidning – menar att svenskarna har misslyckats kapitalt.

Under rubriken ”De desillusionerade ZSC-tränarna” resonerar han kring att de värvades till klubben för sin ”nordiska filosofi” som ”präglas av disciplin, tålamod och kontroll”, men att de har sett förvirrade ut i inledningen av den här säsongen.

”Hittills har det snarare sett ut som ett totalt kaos på isen. Ingen av de sju spelade matcherna har varit som tränarna velat. Jämfört med föregående säsong pekar lagets kurva tydligt neråt. Efter över ett år i klubben verkar de fortfarande inte veta exakt vad som måste göras, och frågan är om de ens är kapabla att göra det?”, skriver Ulrich Pickel.

”Hur långt tålamod?”

Han menar att deras jobb hänger på en skör tråd.

”Om inte Robert Nilsson och Fredrik Pettersson hade räddat dem med sitt sena 5-4-mål i förläggningen senast, så hade tränarfrågan varit ännu större i klubben. Deras landsmän stoppade blödningen efter tre raka förluster. Men tränarna fortsätter att uppträda osäkert och desillusionerat. Klubben har säkert tålamod, men frågan är hur länge det varar? Det kommer inte vara för evigt, i alla fall inte så länge kaoset på isen fortsätter”, skriver Ulrich Pickel.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!