NHL förbereder sig för corona

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Antonella Crescimbeni / TT

NEW YORK. NHL är redo om coronaviruset får stor spridning i Nordamerika.

– Jag tror det att är osannolikt att vi ska behöva ta till så drastiska åtgärder som att spela inför tomma läktare eller ställa in slutspelet men vi har handlingsplaner färdiga ifall det behövs, säger vice kommissionären Bill Daly.

Precis som i resten av världen växer oron över coronavirusets utbredning i Nordamerika.

I skrivande stund har hundra personer i USA rapporterats smittade och sex har dött. Dödsfallen har samtliga ägt rum i delstaten Washington i nordvästra USA – som inte har någonting att göra med huvudstaden Washington D.C på östkusten.

I Kanada har samtidigt 14 fall av smitta rapporterats.

Samtidigt som apoteken över hela kontinenten töms på handsprit och ansiktsmasker börjar många fråga sig:

Ska man undvika stora folksamlingar? Är det dags att börja ställa in stora publika evenemang.

”Kommer vara redo”

Inte ännu, svarar åtminstone NHL.

– Ta i trä, men jag tror det är osannolikt att vi ska behöva ta till så drastiska åtgärder som att spela inför tomma läktare eller ställa in delar av den pågående säsongen, exempelvis det kommande slutspelet, säger vice NHL-kommissionären Bill Daly till ESPN.

– Men ingenting är uteslutet, vi tittar på flera olika handlingsplaner och följer alla rekommendationer från hälsomyndigheterna. Vad som än händer kommer vi att vara redo.

Ett beslut verkar man dock redan ha tagit:

Det blir inga uppvisningsmatcher med NHL-lag i Kina, där coronapandemin startade och hittills skördat överlägset flest offer, till hösten.

– Vi har inte gått ut med något besked ännu, men på grund av den här krisen är det inte troligt att vi spelar några matcher i Kina nästa säsong, förklarar Daly.

Ligan följer också utvecklingen kring vad som händer med VM-turneringen i Schweiz i maj.

– Det är ju inte vårt evenemang men många av våra spelare deltar när de blivit eliminerade från Stanley Cup-slutspelet. Jag kan inte se ett scenario när vi bestämmer om de får åka eller inte, men vi kommer försäkra oss om att alla har adekvat och aktuell information om läget innan de beslutar sig för att åka eller inte, säger Bill Daly.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!