Mikael Nord: ”Är det värt att fortsätta?”

Publicerad 2019-12-20

Mikael Nord, 42, är SHL:s mest meriterade domare.

Nu överväger Nord för första gången på allvar att sluta som domare på grund av det allt mer utsatta klimatet: 

– Jag tror jag och många andra domare verkligen står i valet och kvalet om det är värt att fortsätta med det här, säger han.

Följ ämnen

Mikael Nord har dömt i SHL över tio är och fått Guldpipan, priset som årets bästa domare, inte mindre än fem gånger. Han rankas som en av Sveriges absolut bästa domare . Nord berättar nu om ett klimat som kraftigt har förändrats de senaste åren:

– Det är en mycket hårdare och råare attityd. En konkret exempel är en spelare som åker fram till en domare och säger: ”är du helt jävla dum i huvudet?”. Sedan kommer en medspelare fram och frågar vad han sa, när vi berättar säger den spelaren att ”det måste ni ju tåla”. Så långt har det gått, säger Nord och fortsätter: 

– Ord som idiot förekommer oftare. Man kritiserar inte domslut utan personer. Alla vi domare som tagit på oss den randiga tröjan vet att vi får kritik och är inte rädda för det, långt ifrån. Det vi inte accepterar är när språkbruket går långt över gränsen och det handlar mer om personangrepp än om konstruktiv kritik.

Får stora konsekvenser

Mikael Nord är noggrann med att påpeka att det här inte handlar om honom som enskild person och domare utan att han är ett språkrör för samtliga 40 elitdomare. 

Nord säger att utspel mot enskilda domare från spelare och ledare under eller efter matchen får stora följdkonsekvenser:

– Det sätter igång ett gäng andra aktörer som kallar sig fans. De tar sig rätten att gå ett steg till och hota domare till livet, hota deras familjer och till och med göra hembesök. Nånstans måste gränsen gå för vad som är rimligt att en domare ska behöva utstå 2019. 

Nord berättar om en vardag där han och hans kollegor hotas till livet:

– Det har gått så långt att många känner en oro att lämna sina familjer hemma när de åker och dömer. Domare säger åt sina familjer att låsa dörren och inte släppa in någon. Då måste hela hockeyfamiljen ta krafttag. Allt från ledare spelare till fans och medier. Så här kan vi inte ha det i Sverige 2019. 

Har du själv blivit hotad till livet?

– Ja, det har jag. Det är fruktansvärt obehagligt, man känner sig ganska liten då. Man vet inte vad de är kapabla till. Är det på riktigt eller är det någon som sitter en lördagskväll och skickar iväg? Det är det som är det svåra. Vi domare är människor och vi gör fel. Men våra fel och misstag står inte alls i proportion till vad vi får uppleva dagarna efter, eller veckorna efter, i våra familjesituationer för att en ledare eller spelare går ut och säger att vi är så jävla värdelösa.

Oroade för återväxten

Mikael Nord påpekar att han älskar sitt jobb och att det mestadels är fantastisk roligt att vara på isen. Men den senaste tiden har han på allvar övervägt att sluta som domare:  

– Jag tror jag och många andra domare verkligen står i valet och kvalet om det är värt att fortsätta med det här. Ska jag utsätta min familj för det här bara för att jag brinner för det? För det gör jag verkligen, brinner så fruktansvärt mycket. Jag är så glad att vara en del av svensk hockey på hög nivå, men jag är så besviken på baksidan och hur det har blivit.

Enligt Nord fanns inte rena hot mot domare eller deras familjer tidigare:

– För tio år sedan när jag kom upp pratade vi aldrig om det på våra träffar. Nu är det snarare regel än undantag. Tre domare som blivit hotade efter sista träffen. Två stycken som har fått hembesök. Vart är vi egentligen på väg?

Både Nord och domarbasen Tomas Thorsbrink är väldigt oroade över den akuta situationen, men de är minst lika oroade i ett längre perspektiv.

– När det är så här på högsta nivå, att spelare ledare inte sköter sig, sipprar det rakt ner i systemet. Ända ner till ungdomshockeyn och vi får samma problem på U10, U11 och U14. Då är det inget okej. Det finns många unga domare i dag som inte vill döma längre eller han en klump i magen när de ska gå ut och döma, säger Thorsbrink. 

Denna chatt är stängd.

  • Sportbladet
    20 dec 2019

    Nu stänger vi chatten. Tack för alla inlägg.

  • 20 dec 2019

    Schysst spel och stå för vad man gör gäller inte längre i nästan någon idrott utan allt är ”fair game” tills man blir påkommen. Gränser tänjs mer och mer för att få alla möjliga fördelar.Samma tendens som på många andra delar av samhället. Vi har rättigheter men glömmer bort våra skyldigheter för att få dessa.Hur ofta ser man eller hör man en spelare klaga över ett domslut som är åt fel håll och tex då ge tillbaka bollen?Tyvärr är det för mycket pengar som står på spel vilket övertrumfar kärleken till spelet och den underbara gemenskap som finns mellan två lag som gör upp sportsligt.

    Gbg Glen
  • 20 dec 2019

    Måste fortsätta att undra över våra supportrar som verkar ha spårat ur fullständigt. Stora flaggor på läktaren, bengaler massa hat riktat mot domarnas bedömningar m.m Återigen titta på NHL se och lär av denna publik. Engelsk fotboll tex där sjunger dom för sitt lag , inga bengaler med vad det innebär förskjuten m.m barnfamiljer behöver inte vara rädda att gå på dessa matcher tex finns hur mycket som helst som spårat ur. Verkar vara så att våra så kallade supportrar / spelare, ledare, förening snart försöker ta över. Stackars domare m.m

    Modoit
  • 20 dec 2019

    Människor måste acceptera att idrott är idrott och regler kan ibland vara tolkningsfrågor. Det finns inget befog att bete slg så här mot domarna, även om det är viktiga beslut som går emot sitt lag. Vi måste lita mer på att domarna fattar rätt beslut. Vi har faktiskt fyra domare på isen samt videodomare.

    Måns Nilsson
  • 20 dec 2019

    Inte ok på någon punk med hot etc!Men så dåligt och ojämn nivå det är på bedömningar i SHL, både under match och vad som skickas vidare eller ej till disciplinnämnden. Så skulle det inte förvåna mig om det är dom som har dubbla löner. En ifrån ligan och den andra ifrån de dom tar mutor ifrån.

    Kritisk mot allt och alla!

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln