”Kan få hockeyn i Kristianstad att blomstra”

Pressat läge inför ödesmatchen i kvalserien

Av: Oscar Rickstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Kristianstad.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Kristianstad.

I januari begärdes klubben i konkurs.

Nu är Kristianstad en match från hockeyallsvenskan - och en blytung miljonbonus.

– Det kan få hockeyn i Kristianstad att blomstra i framtiden, säger ordföranden Christian Falk inför ödesmatchen mot Almtuna.

Allt handlar om två lag när kvalserien avslutas på söndag.

Almtuna och Kristianstad möts i en direkt avgörande match - som sänds exklusivt på Sportbladet. Vinnaren är klar för hockeyallsvenskan - förloraren skickas ner i ettan.

De flesta är eniga inför det ödesmättade mötet. All press ligger på Almtuna, som riskerar att trilla ur hockeyallsvenskan.

– Den ångesten och pressen de har på sig... All press är på deras sida. Vi har allt att vinna, sa Kristianstads kapten Fredrik Hansson vars lag alltså har chansen att ta klivet upp från ettan.

”Ungefär fyra miljoner”

Men Kristianstad kliver inte in matchen utan tyngd på axlarna. Seger och ett hockeyallsvenskt kontrakt skulle betyda mycket för klubbens framtid, konstaterar Kristianstads ordförande Christian Falk.

Han pekar på miljonbonusen som väntar om de fixar avancemanget.

– Jag har hört att det handlar om ungefär fyra miljoner. Det skulle betyda jättemycket för oss. Alla som läst om oss har väl koll på att vi har haft en lite turbulent ekonomi, säger Falk.

Begärdes i konkurs

Så sent som i slutet av januari begärdes klubben i konkurs av Skatteverket.

Skulden betalades snabbt av och den absoluta krisen försvann, men det ekonomiska läget är fortsatt tufft.

– Att gå upp i hockeyallsvenskan och få de här intäkterna skulle betyda jättemycket. Det skulle stärka vår position med sponsorer, ge en ökad publik och det skulle gynna vår ungdomsverksamhet. Det kan få hockeyn i Kristianstad att blomstra i framtiden.

Vad händer om ni förlorar och går miste om bonusen? Är det en ödesmatch för klubben?

– Nej, absolut inte. Vi har flera personer som har jobbat på väldigt bra med ekonomin och till stor del förbättrat situationen. Om det blir division 1 nästa år så tar vi det därifrån. Det är absolut ingen ödesmatch, säger Falk och fortsätter:

– Jag ser matchen som en möjlighet. Pressen ligger på Almtuna. De har en jätteomsättning och var helt säkra på att stanna kvar i allsvenskan när säsongen inleddes. Sen tappade de sin plats i sista omgången och nu måste de vinna.

Publicerad:

LÄS VIDARE