AIK:s poängsnitt: Sämsta någonsin

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Hur illa är AIK:s säsong?

Illa, riktigt illa.

Faktiskt sämsta säsongen sedan hockeyallsvenskan gick över till 14 lag.

För ett år sedan var det klackarna i taket i AIK. Laget stormade fram i hockeyallsvenskan och vid den här tidpunkten i fjol värvades namnkunniga spelare som Brian Cooper och Justin Crandall.

AIK ”gick” för det.

Målet var SHL, men våren slutade med att klubben föll mot Oskarshamn i finalen av hockeyallsvenskan samt i direktkvalet till playoff mot Leksand.

Snöpligt eftersom man i grundserien var oerhört överlägset och drog in hela 109 poäng.

Nio raka förluster

Nu är det som natt och dag.

Om rubrikerna för ett år sedan handlade om rekord och SHL, så är det rekord och hockeyettan som nämns nu. Alltså i negativ bemärkelse.

Efter förlusten på onsdagskvällen mot Modo har AIK nio raka nederlag och har inte vunnit i hockeyallsvenskan sedan 11 december, 2–0 mot Kristianstad. Räknar vi med de 17 senaste matcherna har AIK bara en trepoängare. Formen är kort och gott jäkligt illa.

Just nu har AIK 24 poäng på 37 matcher och det ger ett poängsnitt på 0,64864. Slår man ut snittet på 52 matcher ger det totalt 34 poäng, om AIK:s trend hittills håller i sig.

Det är det sämsta slutpoängen och poängsnittet sedan hockeyallsvenskan införde nuvarande spelform för tio år sedan.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

”Brist på det mesta”

Mot Modo gjorde AIK en bra andraperiod och hade häng, men Mathias Froms 4–1 i början av den tredje perioden sänkte ”Gnaget”. Till slut vann Modo med 5–2.

Dick Tärnström har 15 säsonger som spelare för AIK. Numera är han ungdoms- och junioransvarig för klubben och lider givetvis med a-laget. Men är inte förvånad. Han är noga att påpeka att han inte rör sig frekvent med a-laget och ser inte alla matcher eller träningar.

– Det har varit en brist på det mesta. Någonstans måste man få ihop det och ha ledare som visar vägen. Sedan har man många skador och tvingats ta in yngre spelare och det har varit för tidigt för det, säger Tärnström.

Vilka råd kan du ge?

– De får fokusera inför kvalet och försöka träna bra. De kan ju inte vinna allt som är kvar och man måste vara realistisk. Man får ha fokus på att vara bäst när det gäller, försöka hitta en kemi och gruppanda.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN