St Louis bröt Nashvilles magi

Publicerad 2017-04-29

Nashville Predators Stanley Cup-magi är bruten – av en rysk trollkarl.

Två mål från Vladimir Tarasenko gav St Louis Blues en 3–2-seger och ”Preds” första förlusten.

– Han gör saker som vinnare gör, säger Blues coach Mike Yeo om sin ryske hjälte.

Det bjöds inte på någon större show i Scottrade Center i St Louis under de två första perioderna. Hemmalaget dominerade, men Nashville spelade smart defensivt och högg vid första tillfället.

På de första sju minuterna hade ”Preds” inte ett skott på mål.

Sedan avlossade backen Ryan Ellis ett och via en dubbelstuds på Colton Sissons och James Neal gick pucken i en båge i mål bakom målvakten Jake Allen.

Flyt, förstås.

Men inte heller helt oväntat.

Nashville har spelat bra, men också haft marginalerna med sig i årets Stanley Cup.

Svensklaget – med Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Calle Järnkrok, Mattias Ekholm och Pontus Åberg (inte med i natt) – svepte Chicago med 4–0 i matcher i första omgången och vann även match 1 i St Louis i onsdags.

9 skott på 40 minuter

Men det skulle ändras, visade det sig.

Med en dryg minut kvar av första perioden knätacklade Predators Vernon Fiddler backen Colton Parayko och utvisades 5+10 minuter (matchstraff).

Då slog Blues målkung Vladimir Tarasenko, 25, till.

Ryssen gjorde 39 mål i grundserien, men hade inför nattens match ”bara” hittat rätt en gång på sex slutspelsmatcher.

Med 20 sekunder kvar av perioden satte han 1–1. Ett snygg dragskott placerad i bortre burgaveln där Alexander Steen noterades för andraassisten.

Ställningskriget fortsatte i period två och efter 40 minuter hade Nashville blott nio skott på mål.

Men i tredje kom högre tempo, mer underhållning, skott – och mål.

Ryan Ellis gav Nashville 2–1 efter tre minuter och Jori Lehterä kvitterade drygt fyra minuter senare assisterad av Patrik Berglund.

Svenskt, finskt – och ryskt

Svenskt och finskt på 2–2, alltså.

Men den store hjälten var ryss.

Med 3.51 kvar fick Vladimir Tarasenko ett nytt läge och skarpskytten var klinisk igen. Skottet satt klockrent bakom Nashvilles målvakt Pekka Rinne.

– Han gör saker som vinnare gör.... vad han gjort i slutspel talar för sig självt, säger St Louis coach Mike Yeo till klubbens hemsida.

Det Yeo syftar på är Tarasenkos facit genom åren med 22 mål på 40 slutspelsmatcher.

Familjen tittade på

Trots ett hårt tryck av Nashville under slutminuten – bland annat en styrning i stolpen av Viktor Arvidsson – lyckades målvakten Jake Allen hålla tätt.

– Det var ett stort mål för laget. Vi kunde inte förlora denna match och nu är serien kvitterad. Jag är glad för min egen del också. Det betyder mycket, speciellt när familjen också vara på läktaren, min fru och barnen, säger Vladimir Tarasenko till Blues hemsida.

Nu vänder serien till Tennessee för två matcher. Den första spelas tidigt på söndag (21.05) svensk tid.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se