21-årige Jidenius hjälte: ”Ingen åker snabbare”

Mariestad vann första play-in-matchen mot Linden.

Efter en tung avslutning på Allettan södra kunde Mariestad vända på steken och inleda play-in-spelet på bästa sätt.

Uppstickarna Linden försökte men lyckades aldrig riktigt hota BoIS.

I stället är det fördel Mariestad i kampen om plats i åttondelsfinalerna.

Matchen hade knappt startat innan Alexander Sollén hade sprättat dit ett ledningsmål för Linden.

Men snart därpå fick han dock sätta sig i utvisningsbåset tillsammans med lagkamraten Eric Björlin och två Mariestadspelare efter att gruff utbrutit framför Lindens kasse.

Det tycks ha väckt gästerna som strax därpå kunde inkassera en kvitteringspuck efter att Lucas Jidenius, 21, hittat Joonas Lanne för 1–1.

”Så skridskostark”

Och det var kring Jidenius det hände.

Efter att den unge forwarden skickats ut för en tripping slog Mariestad till på nytt när Adam Willig grejade 2–1 i boxplay.

Linden var dock inte uträknade och fick till 2–2 efter ännu ett mål av Sollén i periodens slutminut.

Väl i andra märktes det att matchen stod och vägde.

Då klev Jidenius fram på nytt och petade in 3–2.

– Han brukar var bra när det drar ihop sig till slutspel. Han är så skridskostark, jag tror ingen åker snabbare i ligan, och han skapar bra lägen på det.

Och hur Linden än försökte kom de aldrig ikapp.

Istället kunde Frölundaprodukten Philip Elgestål punktera matchen i öppen kasse med mindre än minuten kvar.

– Vi är helt klart nöjda och kunde även spara lite kraft i tredje, säger Appelgren.

”Under hot långa stunder”

Lindens tränare Joakim Lundholm delar dock inte samma analys.

Ni räckte inte riktigt hela vägen i dag?

– Så kan man tolka det, men jag tyckte mycket väl vi kunde ha vunnit och att vi gör en riktigt bra match. De är under hot långa stunder.

Nu väntar returmöte i Mariestad på fredag där det är vinna eller försvinna som gäller för Linden.

I Västerbotten såg Vännäs till att fixa matchboll mot Kalix som med nöd och näppe fixat play-in-spel.

Johan Warg stod för två fullträffar vilket var fler än motståndarna gjorde tillsammans.

Kalix satsade allt i tredje men lyckades aldrig komma ikapp.

1–0 I matcher till Vännäs alltså när serien nu vänder mot Kalix för nästa möte.