Draisaitl levererade när Tyskland chockade Finland

Publicerad 2019-05-21

Tyska NHL-stjärnan Leon Draisaitl levererade i period tre.

Då försvann den finska gruppsegern.

Tysklands överraskande seger med 4–2 innebär att finländarna slutar tvåa i grupp A.

Det såg länge ut som att Finland gick mot en trolig gruppseger – och Tyskland mot en cementerad fjärdeplats – i ishockey-VM:s sista gruppspelsomgång.

Hanni Pesonen och Juhani Tyrväinen hade gett de finska lejonen ledningen i både period ett och period två, men båda perioderna innehöll också tyska kvitteringar.

I period tre var det i stället Tyskland som fick första ordet. Och det var lagets stora stjärna som levererade.

Mål fyra och fem

Leon Draisaitl har gjort makalösa 50 mål och 55 assist, 105 poäng, i NHL för Edmonton denna säsong.

När han lirkade in 3–2-pucken mot Finland i inledningen av period tre så var det 23-åringens fjärde i VM-gruppspelet.

När han punkterade matchen i öppen kasse så kom också hans femte.

4–2-segern kan ge en tysk tredjeplats ifall Kanada besegrar USA under ordinarie tid. Amerikansk poäng skulle dock innebära att Tyskland, trots segern, slutar fyra och får möta segraren i Sveriges grupp.

Slutar tvåa

Finland kommer i och med förlusten sluta tvåa oavsett vad som händer i mellan USA och Kanada.

Förbundskaptenen Jukka Jalonen är besviken över den oväntade och potentiellt ödesdigra förlusten.

– Vi kom inte upp i vår bästa nivå. Det var nog lite ångest. Fokus var inte på rätt plats för alla spelare. Några hade nog torsdagens match (kvartsfinalen) i huvudet redan, säger Jalonen enligt Iltalehti.

Tre Kronor väntar?

Finland kan som bäst sluta på samma poäng som både USA och Kanada, men då krävs det att USA vinner på förlängning eller straffar mot Kanada i kvällsmatchen. Det skulle ge ett scenario där samtliga av Finland, USA och Kanada ligger på 16 poäng vardera. Då skulle Finland sluta tvåa i den inbördes tabellen, efter USA och före Kanada.

Med andra ord väntar, med största sannolikhet Tre Kronor i kvartsfinal.

Detta då Sverige slutar trea i sin grupp så länge de inte vinner med tre mål eller fler mot Ryssland ikväll.