MONTREAL/STOCKHOLM. Juniorkronorna gjorde processen kort med Tjeckien på nyårsafton.

Mål redan efter 37 sekunder – och hattrick av Jonathan Dahlén.

5–2-uppvisningen var Sveriges 40:e raka gruppspelsseger i JVM-sammanhang.

– Det är nu det roliga börjar – slutspelet, säger Dahlén.

Jonathan Dahlén hade uppvisning mot Tjeckien.

Sverige hade redan säkrat gruppsegern inför mötet med Tjeckien – men för den skull slog inte Juniorkronorna av på takten i årets sista match.

Redan efter 37 sekunder prickade Färjestads Rasmus Asplund in 1–0, och innan den första perioden var över hade svenskarna i praktiken avgjort matchen (3–0 på resultattavlan).

Allra mest spelsugen på nyårsaftonen var Timrå-talangen Jonathan Dahlén – son till Tre Kronor-legendaren Ulf Dahlén – som blev hattrickskytt efter att lite turligt ha tråcklat in 5–0 i den tredje perioden.

”Klart det känns bra”

Det såg även ut att bli slutresultatet, men Luleå-målvakten Filip Gustavsson – som övertygade i sin JVM-debut – fick inte hålla nollan. Tjeckien reducerade två gånger om i slutskedet.

5–2-segern förlängde Sveriges makalösa svit i JVM till 40 raka vinster i gruppspelssammanhang.

– Det är klart att det känns skönt nu, säger Jonathan Dahlén, som inför Tjeckien-matchen ”bara” hade gjort en poäng i turneringen.

– Jag har kommit hit för att jag har gjort mycket mål hemma, så det är skönt att bidra med det. Självförtroendet blir bättre då.

Möter Slovakien eller Ryssland

Nu väntar med största sannolikhet Slovakien i kvartsfinalen – såvida de inte skräller och besegrar Ryssland i natt.

Dahlén vill dock inte riktigt svara på vilken motståndare han helst önskar.

– Man måste slå alla lag ändå, säger han med ett snett leende.

Men vad vilket lag vill du helst möta, Slovakien eller Ryssland?

– Vi slog Slovakien med 4–3 och Ryssland med 4–0 (inför JVM), så... det är jämnt skägg.

Samtliga kvartsfinaler spelas på måndag. Juniorkronorna spelar klockan 21.30 svensk tid (mot Ryssland eller Slovakien).