Rönnberg om coachflykten: ”De utvecklas snabbt”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Anders Burström.
Foto: BILDBYRÅN
Anders Burström.

HOCKEY

Fem assisterande coacher har lämnat Frölunda under Roger Rönnberg.

Nu har Anders Burström skrivit ett treårskontrakt med Göteborgsklubben.

– Jag ser det som att de utvecklas snabbt under mig och blir attraktiva för andra klubbar, säger Roger Rönnberg.

Efter en säsong lämnade assisterande coachen Viktor Stråhle för samma roll i Brynäs.

Under Roger Rönnbergs sju säsonger som huvudcoach i Frölunda har också fyra andra assisterande coacher lämnat: Johan Lundskog (numera assisterande coach i Davos), Pär Johansson (numera europeisk utvecklingscoach i Dallas Stars), Robert Ohlsson (numera huvudcoach i Djurgården) och Klas Östman (numera assisterande coach i Zug).

Utåt sett kan det se ut som Roger Rönnberg äter assisterande coacher.

– Jag väljer att se det som något positivt, det är personer som har ambitioner och det går inte att stoppa att de vill vidare i karriären. Om vi ska vara ärliga så är det av olika anledningar de har lämnat, säger Roger Rönnberg.

Är du en krävande huvudcoach?

– Det hoppas jag verkligen, jag skulle besviken om någon av dem sa något annat. Vi jobbar ändå som ett team där den totala kravbilden är stor.

Foto: BILDBYRÅN
Roger Rönnberg.

Stor rivalitet mellan lagen

Assisterande coachen Kristofer Näslund har varit en del av coachteamet de två senaste säsongerna och förlängde i förra veckan kontraktet att totalt gälla i ytterligare fyra säsonger.

Nya assisterande coachen Anders Burström kommer precis som Roger Rönnberg från Luleå.

44-åringen var center när Luleå vann SM-guld mot just Frölunda i den mytomspunna fysiskt tuffa SM-finalen 1996, där Luleå vann den femte och avgörande matchen med 3–2 i Frölundaborg.

Under säsongerna 2014/2015 till 2016/2017 var han assisterande coach i Luleå och stod i båset när norrbottningarna vann CHL-finalen mot Frölunda 2015.

– Skillnaden den här gången är att vi har gjort en mer relationsbaserad än kunskapsbaserad rekrytering. Vi har gått på personligheten och personen, säger Roger Rönnberg.

Foto: BILDBYRÅN
Anders Burström i Luleå 2009.

Tackade nej till Modo

Tidigare har Roger Rönnberg och Roger Kyrö med delat ledarskap haft Anders Burström som kapten i Luleå.

Kristofer Näslund och Anders Burström har också spelat tillsammans i Luleå.

Roger Rönnberg och Anders Burström känner varandra sedan den förstnämnde var spelande tränare i Bergnäset i division 2, Kristofer Näslund och Anders Burström spelade tillsammans från nio års ålder.

– Jag hade samma relation till Anders Burström som jag har till Joel Lundqvist som kapten i Frölunda, en respektfull och tajt relation där vi kan varandra utan och innan. Anders Burström var en fantastisk lagspelare som satte laget framför sig själv i alla lägen – en osjälvisk person som är bra på att jobba team, han är nyfiken och orkar jobba under hårda krav, säger Roger Rönnberg.

Anders Burström kommer att få det offensiva ansvaret bland de tre coacherna.

Bland annat tackade han nej till att bli huvudcoach i Modo efter Björn Hellkvist för att bli assisterande coach i Frölunda.

– Jag förstår elithockey efter många år som elitspelare och tränare. För mig är det viktigt att se och förstå människan, det mentala är viktigt för att få ut den fulla potentialen hos varje spelare, säger Anders Burström.

Foto: BILDBYRÅN
Rönnberg drar inte alltid jämnt med domarna.

Kritik från domarna

Under måndagen hade Roger Rönnberg ett utvärderingsmöte med domare i SHL.

– Det är ett möte som vi brukar ha där vi utvärderar säsongen tillsammans. Det var ett givande och tagande, det var både ris och ros, säger Roger Rönnberg.

De utvärderar dig också?

– Ja, det var både ris och ros där också. Jag förstår att jag har förbättringspunkter och måste ta till mig det.

Roger Rönnberg har två säsonger kvar på sitt kontrakt med Frölunda efter bland annat två SM-guld och fyra CHL-titlar.

Totalt gjorde Anders Burström 15 A-lagssäsonger varav de fyra sista som kapten i rivalen Luleå, han har också spelat 21 landskamper för Tre Kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!