McDavid uppe på Gretzky-siffror i Stanley Cup-slutspelet

Publicerad 2022-05-23

NEW YORK. Stjärnorna i Edmonton Oilers håller på att ta över ”The Battle of Alberta”.

I nattens segermatch hemma i Rogers Place stod Evander Kane för hattrick och den mirakulöse Connor McDavid spelade fram till tre nya mål.

– De har fantastiska siffror, ja. Men det som imponerar allra på mig är viljan, drivet och spelet över hela banan, säger coachen Jay Woodcroft efter 4-1-segern.

Oilers har verkligen skaffat sig momentum i det omhuldade slaget om Alberta.

De vann ju andra matchen i Calgary i fredags och i natt följde de upp med en ännu mäktigare uppvisning hemma i febriga Edmonton.

Det stod förvisso fortfarande 0-0 efter 20 minuter, men de vann skotten i första perioden med ruggiga 21-7 – och i mittakten lossande det.

Med ett brak.

Evander Kane prickade in tre mål – varmed kepsarna flög över isen – och Connor McDavid svarade för tre nya assist.

Sammanlagt är han uppe i 23 poäng (6+17) på tio matcher och det är siffror som inte setts sedan Wayne Gretzkys och Mario Lemieux dagar.

Ja, faktum är att 25-åringen från Ontario är den förste i hela NHL-historien som haft fler än en poäng i nio matcher under de tio inledande playoff-omgångarna.

– Siffrorna är verkligen suveräna, säger coachen Jay Woodcroft när han möter media efteråt.

– Men det som imponerar allra på mig är fortfarande viljan, drivet och spelet över hela banan. Det inspirerar och smittar av sig på resten av laget.

Edmonton visar klass.

Flames tycks för tillfället inte ha några motdrag, men de vet vem det är de måste försöka stoppa i fortsättningen.

– Vi låter en spelare dominera, suckar backen Rasmus Andersson.

– En ensam individ kan inte stoppa honom, så vi måste göra det som lag.

I sanning.

Oliver Kylington gjorde Flames tröstmål i slutet av tredje perioden, på assist från Calle Järnkrok.

I kassen slet Jacob Markström som ett djur i första perioden och lyckades mota samtliga 21 skott McDavid & co vräkte mot honom, men i andra brast fördämningarna och till tredje byttes han ut mot Dan Vladar.