BUFFALO/STOCKHOLM. Sverige är i JVM-final för första gången sedan 2014.

Segerreceptet: drömanfall och två raka mål i boxplay.

Men direkt efter slutsignal skiftade Juniorkronorna fokus.

– Det är bara guld som räknas, säger Lias Andersson.

Tre raka JVM-turneringar har slutat med uttåg i semifinalen för Juniorkronorna.

Men den sviten gjorde svenskarna processen kort med.

Efter en mållös och lite nervös period kopplade Sverige greppet i andra perioden. I powerplay fick Elias Pettersson pucken, väntade ut lite täckning av en amerikansk back och snärtade upp pucken i bortre krysset.

Fixade tre mot noll

USA hade flera fina lägen att kvittera men Filip Gustavsson storspelade i målet. Till och med när USA kom tre mot noll slutade det med att Gustavsson räddade – och en amerikansk utvisning.

Efter ytterligare ett par vassa räddningar i början av period nummer tre var det proppen ur för Sverige.

Det började med en lång öppnade passning från Timothy Liljegren till Lias Andersson som efter snyggt växelspel med Fredrik Karlström kunde sätta 2–0 i öppen bur.

– Det var ett snyggt mål. En bra pass tillbaka av Karlström jag kunde bara pilla in den i öppet mål, säger Lias Andersson.

Två boxplay mål på 38 sekunder

Kort efter målet åkte Linus Lindström ut för det som Niklas Wikegård beskrev som en ”brutalt dålig utvisning”.

Men det gjorde ingenting.

Först kontrade Oskar Steen och stänkte upp 3–0 i första krysset. Och bara 38 sekunder senare, i samma boxplay, var det Axel Jonsson Fjällbys tur att stänka upp ett mål i numerärt underläge med ett fenomenalt avslut.

– De blev väldigt offensiva i deras powerplay och då kommer lägen att åka på puckar. Jag fick med mig en puck och kunde nypa dit den, det var skönt, säger Axel Jonsson Fjällby.

”Bara guld som räknas”

Men det blev spännande ändå. USA reducerade till 4–1 i powerplay och när man tog ut målvakten kom också 4–2 med 3.01 kvar från Brady Tkachuk. Därefter åkte Tim Söderlund ut och USA fick avsluta matchen i powerplay. Men Sverige höll undan och kunde jubla på slutsignal.

Men Lias Andersson var snabbt tydlig med att tona ner segerglädjen. Laget hade ett möte direkt efter slutsignalen för att andas ut och blicka mot finalen.

– Vi har inte vunnit någonting, vi har inte vunnit mer än USA. Vinner vi inte guld spelar det ingen roll. Ett brons eller silver på väggen hemma gör inte mig stoltare. Det är bara guld som räknas, säger kaptenen som spelade på smärtstillande.

– Läkarna har behandlat mig med lite magi, det räckte med tabletter idag.

Även Axel Jonsson Fjällby gjorde en poäng av att inte visa för mycket segerleende.

– Det gäller att försöka att inte bli överlycklig, hålla oss lugna och fokusera på morgondagen, säger han.

Sverige möter Kanada i finalen som spelas klockan 02.00 natten mot lördag. Den sänds i SVT2.