Nya teorin om de mystiska oddsen

”Är de enda som kan svara på varför”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

HOCKEY

En ny teori lyfts fram om de mystiska oddsen i matchen mellan Björklöven och Mora.

Bet365 uppges vara de enda som kan svara på varför oddsen såg ut som de gjorde.

Men när Sportbladet kontaktar spelbolaget i fråga är det locket på.

Måndagens hockeyallsvenska match mellan Björklöven och Mora har omgärdats av misstankar om matchfixning. Flera bettingbolag, däribland statligt ägda Svenska Spel, stoppade möjligheten att livespela på matchen sedan de ”noterat avvikande odds som föranleder misstankar som gör att man kan ifrågasätta den sportsliga integriteten”.

Enligt samstämmiga uppgifter var det avvikande oddsrörelser hos Bet365 som fick andra spelbolag att agera.

På Twitter lyfts nu en teori om att kaoset kan ha uppstått på grund av ett tekniskt fel alternativ ett mänskligt misstag, vilket i så fall skulle indikera att det inte har skett något brottsligt.

Teorin, som signaturen ”@DimmanJr” lyfter, är att Björklövens och Moras odds av någon anledning kastades om en minut före matchstart. Det vill säga att Björklöven fick Moras odds och vice versa.

Det är möjligt, menar Unibets Sverigechef Per Carlander.

– Det kan absolut stämma. Det är fullt rimligt. De enda som kan svara på varför oddsrörelsen blev som den blev är Bet365 själva, säger han.

Inga uttalanden

Sportbladet har under tisdagen sökt flera högt uppsatta medarbetare på Bet365, samt via den vanliga kundsupporten försökt komma i kontakt med spelbolaget. Dock förgäves.

På Twitter finns uppgifter om att Bet365 har betalat ut vinstpengar på spel som placerades före matchstart – så kallade ”pre game bets”.

När Sportbladet till slut får tag på en medarbetare på Bet365 via en livechatt får vi inget svar på huruvida det stämmer eller inte.

”Har ingen kommentar dessvärre”, skriver man.

”Ibland sker misstag”

Per Carlander på Unibet igen:

– Alla spelbolag har olika säkerhetsapparater inbyggda i sina system och det görs även manuella kontroller för oddsen. Men man ska komma ihåg att de flesta spelbolagen erbjuder livespel på ett par hundra tusen matcher per år, så självklart sker det misstag ibland. Det är människor inblandade.

Om det stämmer att Bet365 har betalat ut vinstpengar för spel som placerades före matchstart så indikerar det att de själva inte misstänker att matchen kan ha blivit manipulerad?

– Det beror på, alla spelbolag har olika regler. Men normalt sett så ja, om man hyser misstankar om att en match kan ha blivit utsatt för fix så väntar man med att betala ut pengar.

– Jag tror att det faktum att matchbilden blev som den blev har bidragit till att det har blivit så mycket spekulationer. Men jag tycker att man ska vara försiktig och inte gå ut för hårt och slå fast saker förrän man har alla fakta på bordet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!