Målvaktskampen inför hockey-VM

Av: Johan Björck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson / Aftonbladet
Anders Nilsson

Hockey-VM i Danmark står runt hörnet – i kväll drar Swedish Hockey Games i gång.

Då börjar också målvaktskampen om förstaspaden.

Sportbladet har pratat med Anders Nilsson och Magnus Hellberg om tiden i klubblagen och konkurrenssituationen i Tre Kronor.

4 maj drar hockeyfesten i Danmark i gång och Tre Kronor med en namnstark trupp jagar sitt tionde VM-guld.

Men innan jakten i Köpenhamn påbörjas stundar ett Swedish Hockey Games och förbundskapten Rikard Grönborg får ett sista tillfälle att göra justeringar i truppen och däribland sätta den målvaktsduo som ska till VM.

Två målvakter som kämpar om förstaspaden är KHL-målvakten Magnus Hellberg och NHL-målvakten Anders Nilsson och det är två revanschsugna målvakter som anslutit till Tre Kronors trupp – varken någon av målvakterna nådde slutspel med sina respektive klubblag.

Två revanschlystna målvakter

Efter missat slutspel tog Magnus Hellbergs säsong med klubblaget Kunlun Red Star slut redan 28 februari och även om 27-åringen blev uttagen till OS-truppen i Pyeongchang har matcherna lyst med sin frånvaro.

– Säsongen slutade lite snabbare än vad man hade tänkt. Vi skulle haft matcher efter OS men med tanke på att vi inte gick till slutspel så lyckades de flytta fram några matcher. Väl i OS blev jag ruggigt besviken att behöva sitta på läktaren men jag är taggad på att visa tränarna att jag ska få spela i VM. Nu har jag fått spelat matcherna mot Slovakien, Danmark, Ryssland och Tjeckien så nu är man tillbaka i det igen säger Hellberg.

Magnus Hellberg
Foto: Stefan Mattsson / Aftonbladet
Magnus Hellberg

Inte heller Anders Nilsson med klubblaget Vancouver Canucks nådde slutspel. Efter ett år fyllt av toppar och dalar slutade säsongen i moll när laget föll tungt i slutet av grundserien.

– Formen känns bra men det var en säsong som gick både upp och ner för mig och laget. Jag kände väl att jag själv varvade bra matcher med mindre bra. Som målvakt har du bara en uppgift och det är att rädda pucken. Fokuserar du på det och gör ditt jobb så brukar det gå bra i slutändan så jag känner mig väldigt motiverad och laddad till att göra en bra avslutning på säsongen säger Nilsson.

Ni har båda erfarenhet från spel i Tre Kronor. Vad kan ni bidra till den unga trupp ni har?

– Det är mitt fjärde VM jag gör så det är klart att jag börjar få upp en viss rutin till förberedelserna inför matchdags och man vet vad som väntas och krävs av en själv. Sen är jag väldigt sugen och motiverad att avsluta säsongen på bästa sätt och det är alltid en ära att spela för Tre Kronor säger Nilsson.

Revanschlust och viljan att spika igen är något som även Hellberg vill bidra till.

– Nilsson kanske kan bidra med lite mer rutin till laget men jag blev som sagt ruggigt besviken av att sitta på läktaren under OS och just revanschlusten är något som jag kan bidra med och visa tränarna och laget att man verkligen vill vara med. Jag ska göra mitt yttersta för att representera och bidra till mitt land och förhoppningsvis kommer resultaten med det slit och fokus jag lägger ner.

50 000 svenska supportrar har köpt biljett till de inledande tre gruppspelsmatcherna. Hur känns det att få spela ett VM så nära hemmaplan?

– Köpenhamn är en väldigt fin stad och det känns jättekul att så många köpt biljetter. Det känns som att det kan bli en riktig folkfest där nere med mycket folk på läktaren och bra drag på stan. Jag har även lite familj och vänner som ska ner och kika på oss vilket är motiverande och roligt säger Nilsson.

– Det känns helt fantastiskt. Det kommer bli en ruggigt bra stämning och det är kul att det ligger så nära Sverige så folk som inte kan ta sig dit ändå kanske kan känna sig delaktiga under mästerskapet. Det ska bli väldigt spännande och kul att se den “Gula väggen” som de kallar sig, haha, säger Hellberg.

Hur kommer VM sluta för Tre Kronors del?

– Haha. Vi siktar ju så klart alltid att vinna guld så är det ju men vi har ju ett väldigt bra lag i år med många yngre och duktiga spelare så vi har alla chanser i världen på att ta guld säger Nilson.

– Jag får ta och instämma med Nilsson. Vi har ett lag med bra spets av både unga och äldre och så har vi ju två stora målvakter där bak som kan täppa till säger Hellberg och skrattar.

20.15 fredag 4 maj inleder Sverige VM i Danmark mot Vitryssland och matchen går att se på TV3.

SVERIGES MATCHER I SWEDEN HOCKEY GAMES:

Torsdag 26 april 19.00: Tjeckien-Sverige, Scaniarinken, Södertälje

Lördag 28 april 15.30: Sverige-Ryssland, Hovet, Stockholm

Söndag 29 april 15.30: Sverige-Finland, Hovet, Stockholm

Publicerad:

LÄS VIDARE