Finland såg ut att gå mot ett surt poängtapp mot USA.

Då klev Leo Komarov fram och avgjorde för de finska Lejonen – som besegrade amerikanerna för första gången sedan 2012.

– Vi spelade med stort hjärta, säger förbundskaptenen Kari Jalonen.

Efter två omgångar är det främst en spelare som har snott rubrikerna i det finska VM-laget: Patrik Laine.

Spelaren har tagit hockeyvärlden med storm och är redan nu, efter fyra mål och två assist, historisk som den poängmässigt bäste 18-åringen i ett VM någonsin.

Mot USA höll han sig dock i bakgrunden när Finland tog en ny skalp.

– Vi har fyra starka kedjor och alla kan göra mål, vilket visar att vi har byggt laget rätt och har ett brett material, säger Finlands förbundskapten Kari Jalonen till MTV Sport.

Koivu inledde målskyttet

Efter två bekväma segrar mot Vitryssland, 6–2, och Tyskland, 5–1, ställdes Lejonen inför sitt första stora test i hockey-VM på måndagskvällen.

Men grannlandet i öst inledde precis som tidigare förtroendeingivande.

Veteranen Mikko Koivu höll sig framme efter halva den första perioden och satte 1–0 efter en fin backhand-pass från Mikael Granlund. En ledning som ökades på till 2–0 bara tre minuter senare genom Antti Pihlström.

Amerikanernas svar kom dock tidigt. Det tog inte ens två minuter innan Frank Vatrano hade reducerat.

Reste sig efter USA:s kvittering

Efter en mållös mellanperiod lyckades också USA kvittera fram till 2–2 genom Connor Murphy och segern såg ut att glida finländarna ur händerna.

De blåvita skulle dock få det sista ordet.

Toronto-spelaren Leo Komarov avgjorde tillställningen med att sätta 3–2 i öppet mål i den femte minuten av den tredje perioden efter snyggt förarbete av Aleksander Barkov.

Tredje raka trepoängaren i gruppspelet är därmed ett faktum och Finland lyckades äntligen besegra USA – något nationen inte lyckats med på fem försök. Senaste segern kom i VM 2012 när amerikanerna slogs ut i kvartsfinalen.

– Det var en tuff match. Vi spelade med ett stort hjärta för att fixa det här, Kari Jalonen till MTV Sport.