Nyquists trettonde – men Red Wings föll

Publicerad 2014-12-11

NEW YORK. Gustav Nyquist prickade in sitt trettonde mål för säsongen i natt – och därmed leder han nu den svenska målligan i NHL i eget majestät.

Det hjälpte dock inte riktigt hela vägen, ”Gurras” Detroit förlorade på straffar mot Toronto.

– Vi var inte tillräckligt bra i avslutningarna, säger coachen Mike Babcock efter 2-1-förlusten.

Detroit Red Wings, oväntad tabelletta i östra NHL-konferensen, dominerade kraftigt hemma mot gamla Original Six-rivalen Toronto Maple Leafs i Joe Louis Arena.

Skottstatistiken 42-19 talar ett rätt otvetydigt språk.

De hade dock mycket svårt att få hål på James Reimer – tillbaka i Leafs-kassen efter en månad – och därför stod det fortfarande 0-0 i slutet av andra perioden.

Men då fick Gustav Nyquist – som vanligt i perfekt position – tag i en retur på ett Tomas Jurco-skott framför Reimer, vände bort backen Morgan Rielly med en läcker cirkel-rörelse och tryckte in pucken med en backhand.

Toppar svenskligan

Målet var Gurras trettonde säsongen och därmed är han nu ensam etta i den svenska målligan i NHL, före Filip Forsberg och Patric Hörnqvist.

Glädjen över den personliga triumfen var dock begränsad i natt, för trots fortsatt övertag tappade Wings ledningen när Phil Kessel kvitterade på en kontring i tredje perioden och sedan vann Toronto på straffar.

– Vi spelade bra, men var inte tillräckligt vassa i avslutningarna. Deras målvakt var dock väldigt bra också. Han stal matchen åt dem, säger coachen Mike Babcock till nhl.com.

Henrik Zetterberg hade en assist på Nyquists mål.