”Ett ’välkommen-till-NHL’-ögonblick”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Det var pappa Peters hemmaarena under några år i början av 90-talet, så det passade ju utmärkt att Rasmus Andersson gjorde en av NHL-karriärens bättre matcher när hans Calgary i natt gästade Madison Square Garden och slog New York Rangers.

– Ja, det kändes riktigt bra. Jag fick spela mycket och jag gick göra det med Mark Giordano. Han är en suverän back som gör att allting blir enklare, säger den 21-årige skåningen till Sportbladet efter 4-1-segern.

Nuvarande Malmö Redhawks-coachen Peter Andersson spelade ju för New York Rangers mellan 1992 och 1994, så det var med en särskild sorts andakt sonen Rasmus i natt gjorde sin debut i Madison Square Garden.

– Ja, att spela här känns verkligen som ett ”välkommen-till-NHL”-ögonblick och eftersom farsan spelade här är det extra speciellt för mig, säger han.

Rasmus Andersson
Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Rasmus Andersson

Den 21-årige malmöiten – som pendlat mellan farmarligan och NHL i ett par säsonger men nu tycks ha krigat sig till en ordinarie plats i Flames-truppen – svarade också för en av sina hittills bästa matcher i världens bästa liga.

Det blev inga poäng, men han fick mycket istid ihop med stjärnbacken Mark Giordano, tog åtskilliga initiativ och var påfallande aktiv matchen igenom.

Nära göra mål på Henke

– Ja, det kändes riktigt bra. Att spela med Giordano är jäkligt kul. Jag ska inte säga att det blir lätt för det, men det blir i alla fall lättare, fortsätter Rasmus.

Som också avlossade ett par skott på Henrik Lundqvist och särskilt ett riktigt vasst ett i första perioden hade den berömde landsmannen problem med.

– Ja, men det måste man ju. De backade hem rätt mycket, så jag försökte lägga in så många puckar som möjligt. Och det hade ju suttit fint med ett mål på just honom, men det kommer.

Den situation Rasmus var inblandad i som fick mest uppmärksamhet var dock en rejäl ”open ice”-propp i slutet av matchen.

Ställningen var 1-3, Rangers jagade desperat efter reducering och norske stjärnan Mats Zuccarello trodde att han skulle starta en kontring strax utanför egen blålinje.

Zibanejad målskytt

Men innan han hann slå en passning satte 97 kilo Andersson in en riktig tjong-i-medaljongen-tackling och så var det ögonblicket över. ”Zuke” föll pladask i isen och hans kollega Brady Skjei blev gramse och kastade sig över Rasmus, varmed Garnet Hathaway kom loss i friläge och kunde stänka in spiken-i-kistan-målet bakom ”Henke”.

– Deras back slog en halvtaskig passning till Zuccarello, så det var bara att steppa upp och försöka få bort honom ur spelet. Sedan fick vi det där friläget och jag tänkte att jag bara skulle köpa så mycket tid jag kunde, berättar Calgary-backen.

Mika Zibanejad gjorde Rangers enda mål, men både han och ytterligare en bunt hemmaforwards borde satt ytterligare några puckar.

– Det är frustrerande. Det har sett ut så här i flera matcher nu. Vi spelar tillräckligt bra för att vinna men vinner inte ändå för att vi inte gör mål. Vi måste börja casha in på chanserna och hitta sätt att vinna, säger Henrik Lundqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE