Åtta debutanter i Damkronornas VM-trupp

Djurgårdens Josefine Holmgren: Hjärtat hoppade dubbelvolter

Av: Ellinor Åkeson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Josefine Holmgren

Två veckor kvar till damernas VM i ishockey.

Nu är truppen utsedd - med åtta debutanter.

– Jag var ganska lugn eftersom jag var på jobbet, men inuti hoppade hjärtat dubbelvolter, säger debutanten Josefine Holmgren om sin reaktion på beskedet.

För Sverige ser det ut att bli ett debutanternas VM. En av de åtta debuterande VM-spelarna är Josefine Holmgren, 25, som nyligen svarade för en mycket fin säsong i SDHL och Djurgården.

Backen noterades för fina 20 poäng på 33 matcher i serien.

– Jag har en jättebra säsong bakom mig, den bästa i hela min karriär. Jag har känt att utvecklingen gått framåt och har verkligen fått utlopp för det jag tränat för. Men att det har känts så jäkla bra, på ren svenska, är det ju ingenting som garanterar någonting, säger hon.

Holmgren har tre junior-VM på meritlistan sedan tidigare, men gör i år sitt första VM på seniornivå.

Hur reagerade du på beskedet?

– Jag var ganska lugn eftersom jag var på jobbet, men inuti hoppade hjärtat dubbelvolter. Det är ju inte alla som får chansen att åka på ett VM. När jag fick ett samtal om att komma till dagens presskonferens blev det definitivt för mig, att “okej, jag ska faktiskt med”.

Vad ser du mest fram emot med din debut?

– Att få åka dit och representera sitt land, det känns stort. Och att dessutom få göra det tillsammans med ett gäng så duktiga tjejer som de jag åker med.

Vad kan vi förvänta oss av er?

– Ni kommer att få se en väldigt kreativ hockey. Vi har tränat väldigt mycket på vår spelidé hela säsongen, att ta oss in på kassen och verkligen göra mål.

Allt är möjligt

Senast Damkronorna fick bita i en världsmästerskapsmedalj var 2007. Det efter att ha vänt ett 2–1-underläge mot årets värdnation Finland i slutperioden. Den här gången går de för en ädlare valör.

– Det känns som att vi satt ihop en kombination av revanschsugna, lite mer etablerade spelare med ett gäng yngre debutanter som kommer in med en känsla av att allt är möjligt. Jag tror att den kombinationen kommer att vara väldigt bra för oss, säger förbundskapten Ylva Martinsen.

Damernas VM spelas i Espoo, Finland, mellan den 4 och 14 april 2019. Nytt för i år är antalet tävlande lag. Under en kongress i Köln 2017 fattades beslut om att damernas ishockey-VM skulle komma att utökas från åtta till tio deltagande nationer.

Publicerad:

LÄS VIDARE