Legendarernas skarpa kritik mot domaren

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Serena Williams straffades med poängavdrag och varningar av Carlos Ramos.

Nu kritiseras domarens insats i den kaosartade US Open-finalen.

– Han måste försonas med henne. Det är hans jobb, säger Mats Wilander i Eurosport.

Damernas US Open-final stack ut från mängden i historieböckerna.

Efter att ha anklagats för att ha blivit coachad av sin tränare Patrick Mouratoglou, vilket är otillåtet, tappade Serena Williams fattningen, skällde ut domaren Carlos Ramos och krävde honom på en ursäkt.

– Jag har inte fått någon coachning. Jag fick ingen coachning, jag fuskar inte – hur kan du säga det? Du är skyldig mig en ursäkt. Du är skyldig mig en ursäkt. Jag har aldrig fuskat i mitt liv, skrek hon och pekade mot domaren.

Amerikanskan kallade Ramos för ”tjuv” och föll till sist klart i två raka set mot japanskan Naomi Osaka – som fick ta emot sin första grand slam-buckla inför en buande publik .

”Det är dubbelmoral”

På den efterföljande presskonferensen menade Williams att hon straffades på grund av sitt kön.

– Jag har sett män kalla domarna för andra saker. Jag är här och kämpar för kvinnliga rättigheter och jämlikhet. Att jag kallar honom för tjuv, och att han då tar matchen ifrån mig, det tycker jag är sexistiskt. Han har aldrig tagit ifrån en man en match efter att ha blivit kallad tjuv. Det går över mitt förstånd.

Nu backas Williams upp av tennislegendaren Billie Jean King som på var världsetta på 60- och 70-talet.

När en kvinna är känslosam är hon ”hysterisk” och straffas för det. När en man är likadan, är han ”frispråkig” och det blir inga efterföljder. Tack Serena Williams för att du tar upp den här dubbelmoralen. Fler röster behöver göra samma sak”, skriver Billie Jean King på Twitter.

Efter matchen erkände tränaren Patrick Mouratoglou att han coachade Serena Williams men att han inte trodde att hon såg honom.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det här var inte tennis”

Att bli coachad borde alltid vara tillåtet i tennis. Men det är det inte. En spelare straffades för sin tränares agerande. Det borde inte få hända”, skriver Bille Jean King.

I sitt program ”Game, Set and Mats” är svenske Mats Wilander också inne på att det finns en problematik med att tränarna inte tillåts coacha från läktaren.

– Det är verkligen en gråzon, säger han i Eurosport och fortsätter:

– Carlos Rama har rätt eftersom Patrick coachade och Serena hade i slutändan fel också. Men Carlos måste på något sätt försonas med Serena – det är hans jobb! Det här är inte tennis. Det är meningen att vi ska kunna prata med varandra. Jag tycker att varken Serena eller han agerande speciellt bra i den situationen, säger Wilander.

Publicerad:

LÄS VIDARE